Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linjestjärnan Dragana Cvijic och Serbien väntar i den andra EM-matchen för Sverige. Länderna möttes i kvalet till mästerskapet där Serbien vann gruppen före Blågult. Arkivbild.

Serbiska stjärnan: Jacobsen är väldigt tuff

I storklubben Bukarest är de lagkamrater – i kväll ska de kämpa mot varandra på linjen. Den serbiska mittsexan Dragana Cvijic vet vad som väntar mot den svenska lagkaptenen Sabina Jacobsen.

Den svenska försvarsgeneralen Sabina Jacobsen skrattar när hon får höra vad hennes klubbkamrat Dragana Cvijic sagt.

- Hon är en jätteduktig spelare och det kommer bli jobbigt, men jag är van vid att fajtas med henne på träningarna, säger Jacobsen.

Den serbiska linjestjärnan är 184 centimeter lång och runt 90 kilo tung.

- Hon är stor och man kan inte komma efter för då är det kört. Man måste ligga steget före hela tiden, säger Sabina Jacobsen.

"Världsklasspelare"

I Bukarest spelar även den serbiska spelmotorn Andrea Lekic, som 2013 utsågs till världens bästa spelare.

- Hon skjuter bra i både hoppet och stående. Väldigt bra på att hitta Cvijic och är bra på att göra sina medspelare bra. En världsklasspelare, helt enkelt, säger Jacobsen, som i Bukarest även har landslagets Nathalie Hagman som lagkamrat.

Sverige föll tungt i EM-premiären mot Danmark (29–30), men Serbien fick en lysande start på mästerskapet i Nantes. Efter en trevande första halvlek mot Polen ryckte serbiskorna ifrån till en komfortabel seger med sju bollar (33–26).

- Vi spelade som ett lag och lever för varandra på planen, säger Dragana Cvijic.

I VM i Tyskland vann Serbien sin grupp, men åkte ut mot Montenegro i åttondelsfinal. Sverige kan Serbien väl. Balkanlaget vann nämligen EM-kvalgruppen före Blågult efter att ha vunnit hemma med hela 30–23, men förlorat på bortaplan med 30–31. I kväll möts länderna igen.

- Vi har en bra chans om vi spelar bättre försvar och är koncentrerade hela tiden, säger Cvijic.

"Ingenting är omöjligt"

För Sveriges del blir det oerhört viktigt att vinna mot serbiskorna för att ha chans att få med sig poäng till huvudrundan. På tisdag väntar Polen.

- För oss gäller det att vinna varje match nu. Så är det om man vill nå långt. Men nu har vi allt fokus på Serbien och ska försöka ta två poäng, säger Jacobsen.

TT: Har man någon chans att gå till semifinal i en mellanrunda med noll poäng från start?

- Det blir jobbigt, men ingenting är omöjligt, säger Sabina Jacobsen med ett leende.

Klockan 18.00 är det avkast i mötet mellan Sverige och Serbien i Hall XXL i Nantes.