Nederländerna jublar efter Lieke Martens 1–0-mål.

Sent straffmål tog Nederländerna vidare i VM

Japan hade läge på läge i slutet av matchen. Då fick Nederländerna straff efter en hands, gjorde mål och vann den dramatiska åttondelsfinalen i fotbolls-VM med 2–1. Matchhjälte blev stjärnan Lieke Martens med två mål.

|

Japanska forceringar, en omdiskuterad hands och ett sent avgörande signerat Nederländernas stjärna Lieke Martens. Slutet av åttondelsfinalen mellan Japan och Nederländerna hade det mesta, och slutade i japansk besvikelse och nederländskt jubel när den regerande Europamästaren tog sig vidare till kvartsfinal i ett fotbolls-VM för första gången någonsin.

- Det är historia vi har skapat. Vi är väldigt stolta över det, men vi är inte klara än. Vi ser fram emot nästa match och hoppas kunna överraska mer, säger Lieke Martens på presskonferensen efter matchen.

Klackmål

Det var Martens och hennes lagkamrater som satte fart inledningsvis. Efter fyra minuter hade måltjuven Vivianne Miedema ett skott som gick i stolpen via en japansk försvarare.

Det var också Nederländerna som skulle göra första målet.

I matchminut 17 presenterade sig Lieke Martens ordentligt genom att klacka in 1–0 efter en hörna. Det var hennes första mål i turneringen.

Nederländskorna imponerade men Japan hade bud på ett mål tre minuter senare, men då var stolpen i vägen.

Japan skulle dock få in en kvittering strax före pausvilan. Ett kort, fint inspel nådde fram till en djupledslöpande Yui Hasegawa som lade upp bollen i krysset för 1–1.

I andra halvlek var det Japan som hade mest vind i seglen. Men målramen och nederländskornas målvakt Sari Van Veenendaal förhindrade ett japanskt mål.

Ett japanskt ledningsmål låg dock i luften.

Då blev allt nattsvart.

Lagkaptenen Saki Kumagai fick bollen på handen i straffområdet och straff tilldömdes – utan VAR-granskning.

Sverige i semifinal?

På tilläggstid klev således Lieke Martens fram och gjorde inget misstag. Med sitt andra mål i matchen placerade hon in slutresultatet 2–1.

- Jag såg det inte (handsen) på planen, och har inte sett någon video än. Men domaren tog beslutet. Vi är väldigt glada över det, ibland behöver man lite tur, säger Martens.

Nu väntar kvartsfinal mot Italien på lördag i Valenciennes. Ett Italien som besegrade Kina med 2–0 i åttondelsfinalen.

Vinnaren i den matchen kan få möta Sverige i en eventuell semifinal. Men då måste Sverige först ta sig förbi Tyskland.

Rättat: I en tidigare version stod det att Italien besegrade Kina i fel match. Rätt ska vara åttondelsfinal.

Fakta: Så spelas kvartsfinalerna.