Sergio Ramos, Casemiro och Dani Carvajal avstängda.

Cristiano Ronaldo och Karim Benzema med bristfällig målproduktion i ligaspelet.

Orosmolnen var extra gråa i huvudstaden inför Real Madrids möte med femteplacerade Sevilla, som skulle gå om Madrid i La Liga vid en bortaseger.

Molnen skingrades dock snabbt, direkt och med besked.

De regerande Champions League-mästarna tände på alla offensiva cylindrar och ledde med förkrossande 5–0 – efter första halvlek.

Cristiano Ronaldo gjorde två av målen, medan Nacho, Toni Kroos och marockanen Achraf Hakimi stod för resten. Den sistnämnde gjorde sitt första i A-lagströjan.

Den andra halvleken blev en mållös transportsträcka mot slutsignalen.

Real Madrid ligger fem poäng bakom Barcelona, trots en match mer spelad i den spanska ligatabellen.

Valencia vann med 2–1 hemma mot Celta Vigo – tack vare Dani Parejos sena segermål på straff – och har två poäng upp till Barça. I Celta fick John Guidetti hoppa in i den 84:e minuten, strax efter att Valencia tagit ledningen.

Barcelona möter Villarreal borta under söndagen.