Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

"Segling är lite som schack"

Olivia Bergström och Lovisa Karlsson är ett väl sammansvetsat team och tillsammans satsar de helhjärtat. De har bestämt sig. Nu seglar de mot OS 2020.

Tvåmansjollen 470 har blivit tjejernas signatur sedan i vintras då de gick ihop och blev ett team. De senaste åren har de seglat Laser radial och tävlat mot varandra. Men efter att Lovisa dragits med en del skador och Olivia kämpat fysiskt för att klara av båten ensam insåg dem att de skulle bli starkare tillsammans.

– Vi bestämde oss direkt för att målet är OS 2020. Det är väldigt stort, EM väger inte alls lika tungt. Ibland känns det långt borta, men det är bara tre år kvar, säger Lovisa. 

Dagen innan intervjun har tjejerna precis kommit hem från VM i Grekland. De kör själva till sina tävlingar, men trots faktumet att de precis suttit 56 timmar i bil och dessutom tävlat konstant sedan i maj så sprudlar de av energi. Ambitionen i deras ögon går inte att ta miste på.

– Det var vårt första VM. Vi gjorde många bra saker och var uppe i toppen och fightades ett par gånger. Men vi har inte seglat 470 lika länge som de bästa. Vi har haft lite svårt när vi länsar, det är skillnad jämfört med Laser och ett misstag kan kosta en mycket, säger Olivia.

– Men det är lite det som är så roligt också – att lära sig. Vi vet vad vi behöver träna mer på och ser fram emot att utvecklas, fortsätter Lovisa.

De fyller inte bara i varandras meningar, även på vattnet kompletterar de varandra. 

– Lovisa är lugn och kan ta skarpa beslut, säger Oliva.

– Och du kan gå igång och bli aggressiv, vilket kan vara väldigt bra i vissa situationer, säger Lovisa och fortsätter:

– Vi har tydliga mål, är ambitiösa och bra på att analysera det vi gör.

Tränas av proffs

Förutom coachen Lisa Ericson, som själv satsat i två OS så tränar de också med GKSS-seglarna Karl-Fredrik Fock och Marcus Dackhammar. Dessutom har de coachats av den manliga svenska 470-besättningen, som gick in på sjätte plats vid OS i Rio.

– De manliga teamen seglar oftast mer aggressivt, vilket vi kan lära oss av när vi tränar ihop, säger Olivia

Lovisa berättar att de båda redan i tidig ålder märkte av faktumet att segling är en mansdominerad sport.

– De har lite bättre förutsättningar fysiskt, men vi kan ändå mäta oss med dem, vilket är väldigt kul. Segling är lite som schack, det gäller att kunna tänka strategiskt och analysera. Det är inte alltid den starkaste som vinner.

– Det är lite av en extremsport och kan vara ett skitjobb i dåligt väder, vilket kanske inte är så lockande. Men jag är tränare för optimistseglarna på klubben nu. Och jag har märkt att det blir fler tjejer som börjar segla, det är också fler tjejer som väljer att bli tränare, säger Olivia.

Men att majoriteten av de tävlande i deras egen ålder fortfarande är killar ser de bara som en fördel till att kunna sticka ut mer. För att lyckas har de fem grundregler som de noggrant följer: god kommunikation, hålla tempo och att ha kul. De två sista ingredienserna vill de dock fortsätta hålla hemliga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.