Christoffer, Anders, Alexandra och Rebecca Hellekant vann förra årets upplaga av Mästarnas mästare på Marstrand.
Christoffer, Anders, Alexandra och Rebecca Hellekant vann förra årets upplaga av Mästarnas mästare på Marstrand. Bild: MATHIAS BERGELD

Seglareliten gör upp på Marstrand – i samma tävling

Seglareliten har samlats för att drabba samman på västkusten under helgen.
– Det är en seglarfest, säger seglingsförbundets sportchef Marie Björling Duell.

ANNONS

Alla svenska mästare i segling i en och samma tävling. Det blir verklighet på Marstrand i helgen när Seglarsverige gör upp om titeln mästarnas mästare.

– Det är alla svenska mästare i de olika seglingsklasserna som tävlar mot varandra och sen är det några wild cards som är landslagsseglare som är med också, säger Svenska seglingsförbundets sportchef Marie Björling Duell.

De tävlande kommer från olika klasser och tävlar inte i sina egna båtar.

– Båtarna finns på plats och man lottas till en båt.

"Kan bli en större omställning"

Totalt är det 40 lag som deltar i tävlingarna som avgörs på en sprintbana där åtta lag gör upp i varje heat. Trots att deltagarna till vardags gör upp i olika klasser menar Björling Duell att tävlingarna brukar bli jämna.

ANNONS

– Förra året hade vi en familj som vann, en pappa och tre barn. De slog ut halvprofessionella seglare och landslagsseglare. Kommer man från en optimistjolle till en större båt kan det bli en större omställning, samtidigt brukar man i laget försöka få med några rutinerad som gjort det förut och som är duktiga på snabba beslut. Så finns ingen som är med som är utslagen från början.

Tävlingsformatet har funnits sedan 2006 och den är nu tredje året som Marstrand står som värd. Björling Duell hoppas på stor publik trots att vi nått oktober.

– Det är lite väderberoende. Förra året hade vi kanonväder hela helgen och då kom mycket folk. I och med att det är så många duktiga seglare på plats är det spännande att vara där. Det är en seglarfest.

ANNONS