Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Seglareliten gör upp om titeln Mästarnas mästare i Marstrand

I helgen samlas 36 svenska mästare i Marstrand för att göra upp om titeln Mästarnas Mästare i segling. På gp.se går det att följa sändningarna från tävlingen direkt.
– Det är ett tillfälle när alla verkligen får mötas. Så det är jätteprestige att vinna, säger Mats Olsson, vid Svenska seglarförbundet.

Det är mycket som står på spel när seglareliten samlas i Marstrand i helgen. Startfältet består av 36 svenska mästare från vitt skilda klasser. Nu får de chansen att göra upp på samma villkor när Mästarnas mästare ska koras.

Tävlingen kördes första gången 2006 och under åren har det blivit allt mer prestige att ta hem titeln, säger Mats Olsson, pressansvarig för Svenska seglarförbundet och tävlingen.

– Det blir en väldigt speciell kamp. Prestigen är enormt stor och den vinnande besättningen är givetvis alltid väldigt duktig, säger han.

40 besättningar gör upp i snabba heat

Totalt deltar 40 besättningar. Bland deltagarna finns förutom 36 svenska mästare även OS-klara Anton Dahlberg, Julia Gross/Hanna Klinga som vann EM-brons så sent som i söndags och den svenske mästaren i E-segling Fredrik Cygnaeus som lämnar datorskärmen och ger sig ut på vattnet för att tävla.

Heaten avgörs med likadana J/70-båtar, en utpräglad kappseglingsbåt på sju meter. Enligt reglerna väljer alla inbjudna tävlande sin egen besättning, men ska det vara samma besättning som när han eller hon vann SM-guld.

Tävlingen avgörs med åtta besättningar åt gången i korta heat på 10-12 minuter innan det är dags för semifinal och söndagens final.

Och förutsättningarna för att publiken ska få se bra segling är goda, säger Mats Olsson.

– Absolut. Vi har en prognos på fem till sex sekundmeter, vilket är jättebra. På sommaren kappseglar man ju ofta lite längre ut. Här seglar vi inne i hamnen på korta banor så man ser bra från land, säger Mats Olsson.

Följ sändningarna på gp.se

Det går också att följa sändningarna från tävlingen på gp.se med start på lördag klockan 9.15 och på söndag från klockan 8.45.

Mats Olsson säger att det är blandningen, med allt från rutinerade OS-seglare till kompisbesättningar, olika åldrar och utmaningen i att segla en annan båt än vad många är vana vid som gör regattan unik.

– Förra året sa Max Salminen att jag förlorar hellre mot en optimistjolleseglare, alltså en 13-åring, än mot Anton Dahlberg. För de är polare i landslaget och det blir så mycket prestige i det här, säger han.

I helgen avgörs Mästarnas mästare i segling i Marstrand. 36 svenska mästare gör upp om den titeln. Bilden är från förra årets tävling. Bild: Daniel Stenholm
I helgen avgörs Mästarnas mästare i segling i Marstrand. 36 svenska mästare gör upp om den titeln. Bilden är från förra årets tävling. Bild: Daniel Stenholm

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.