Richard Brisius som kampanjchef och vd för SOK:s OS-bolag.
Richard Brisius som kampanjchef och vd för SOK:s OS-bolag.

Seglare ska ta OS till Stockholm

Richard Brisius har varit en ledande kraft i en rad stora svenska seglingsprojekt. Nu är han mannen som ska ta OS och Paralympics till Stockholm, och har utsetts till kampanjchef och vd för SOK:s OS-bolag.

ANNONS

Planerna på en svensk ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026, med Stockholm som huvudort, konkretiseras allt mer. På Sveriges olympiska kommittés årsmöte var det en av huvudpunkterna, och samma dag presenterades även Richard Brisius som vd för OS-bolaget.

Tidigare har Richard Brisius varit sportsligt och kommersiellt drivande inom seglingssporten, och bland annat medverkat två gånger i jorden runt-kappseglingar och dessutom varit projektledare för fem team i Ocean Race.

En ansökan är ännu inte definitiv. Stockholms Stad har presenterat ett förslag om hur ett OS i Stockholm kan se ut och i sommar ska kommunfullmäktige ta beslut om man ska gå vidare med en ansökan.

ANNONS

Bra förutsättningar

Men Richard Brisius kan inte se varför den inte skulle bli av.

- Jag är lite vidskeplig av mig så jag vill helst inte ta ut något i förskott. Men om man tittar på förutsättningarna så förstår jag inte varför man inte skulle lämna in ansökan. Det är så extremt bra förutsättningar nu. Dels för att Stockholm har infrastrukturen, med flygplatser och vägar och tunnelbana. Plus att vi har ett antal arenor och anläggningar som passar utmärkt för det här. Det gör att investeringarna är väldigt begränsade för vad som krävs. Plus att Internationella olympiska kommittén (IOK) numer ger ett enormt bidrag till den som vinner rätten att arrangera OS, säger han.

Tanken från IOK:s håll är att göra det något enklare och mer ekonomiskt hållbart för mindre länder – kanske som Sverige – att arrangera OS. Exakt hur stort det bidraget skulle bli beslutas först i höst, men enligt Richard Brisius handlar det om mer än hälften av en eventuell OS-budget.

Goda värden

Sedan tidigare har Schweiz gått ut med att de tänker söka OS med Sion. Även Calgary i Kanada och österrikiska Innsbruck har nämnts som tänkbara kandidatstäder, precis som turkiska Erzerum.

ANNONS

- Stockholms stora fördel är att vi är en huvudstad. Stockholm och Sverige har ett gott anseende. Vi står för hållbarhet, vi står för mänskliga rättigheter, vi står för transparens. Det tror jag kan vara ganska viktigt för den internationella olympiska kommittén.

Redan under remissrundan har vissa frågetecken ploppat upp kring huruvida det vore bäst att hålla ihop så många tävlingar som möjligt i Stockholm, kontra att lägga till exempel backhoppningen i Falun.

En av Brisius största utmaningar blir att försöka få så många som möjligt nöjda.

- Ska vi lyckas ta hem det så måste i göra det tillsammans. Vi får bli världsbäst på att samarbeta.

TT

Fakta: OS-ansökan

Stockholms stads utredning visar att det är möjligt och önskvärt med en svensk ansökan om att få arrangera vinter-OS 2026.

Efter en remissrunda under våren, där SOK nu presenterat sitt svar, ska kommunfullmäktige i sommar ta beslut om man ska gå vidare med en ansökan.

I höst ska regeringen godkänna OS-ansökan.

Den formella ansökan ska överlämnas till Internationella olympiska kommittén, IOK, under sommaren 2018.

I september 2019 fattar IOK beslut om vilken stad som får arrangera vinterspelen 2026.

ANNONS