Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Segersviten bruten – Högsbo föll i andra finalmatchen

Nykomlingen Högsbo lyckades inte rida vidare på framgångsvågen i andra finalen. Efter ett dramatisk slut – med ett domslut i fokus – kunde bortalaget vända hem med en 80–76-seger.
– Jag tycker som alla andra i den här hallen, säger Högsbos tränare Robin Sandberg om det omdiskuterade slutet.

Frågan är vem som skötte vitala samhällsfunktioner runt Frölunda torg denna lördagseftermiddag – för varenda människa inom en mils radie verkade ha sugits in i Gothia Arena.

De som inte fick plats i bänkraderna stod vid sidan av – och oavsett om de satt eller stod fick de se hemmalaget ta ledningen genom två straffkast av Alexis Hyder.

Men annars var det inte den rivstart som hemmapubliken fick se i semifinal två mot Lund. Snarare verkade – trots allt och slutligen – stundens allvar ha kommit ikapp Högsbo.

Det var många bollar som inte hittade till rätt adress, och utöver Hyders säkra straffskytte hamnade lagets första tre skottförsök utanför korgen. A3 från Umeå gick i från till 17–11 – och frågan var om Högsbos slutspelsmagi till slut var bruten?

Men nej, inte riktigt än.

"Hon är fantastisk i dag"

Tiasha Gray satte sig bakom ratten, Hanna Johansson varvade i gång motorn och Alexis Hyder tryckte på gaspedalen – sedan hade Högsbo blåst förbi.

Ställningen efter halva matchen var 40–36, och det kunde Högsbo som vanligt tacka Alexis Hyder för. 14 poäng innan halvtid – och 29 totalt – hade kunnat göra amerikanskan till dagens stora hjälte.

– Hon är fantastisk i dag. Hon messade mig igår om att hon gjort läxan från den lite sämre insatsen senast och hon steppade upp rejält. Utan henne hade det runnit i väg i dag, säger coach Sandberg om amerikanskan.

Efter paus närmade sig bortalaget A3 på nytt, men mot slutet av tredje kunde Högsbo dra i från igen, och laget hade ledningen med 59–52 inför slutakten.

Hyder mot Västerbotten

Var stormen utredd? Nej, detta skulle bli en nervpärs in på slutsekunderna. I fjärde perioden gick A3 ikapp, och vid ställningen 65–67 var Umeågänget åter i ledning med knappt sex minuter kvar.

Resten blev i stort sett en kamp mellan Alexis Hyder och hela Västerbotten. Hon sänkte straffkast, trepoängare, och var allmänt dominant.

Dessutom blev hon (för ovanlighetens skull) bara avblåst för två fouls ...

– Det kändes som att de höjde domarnivån i dag jämfört med senast. Nu kändes det som att domarna blåste för final och släppte mycket mer, säger Robin Sandberg.

När Högsbo vann bollen med 18 sekunder kvar, i ställningen 76–77, var det också tack vare Hyder som Högsbo hade slagläge ...

1 100 stod upp – men i situationen som följde blev det rörigt.

"Blivit ombedd att inte säga något om det"

Hanna Johansson vann en retur nedanför A3-korgen – men vann inte domslutet. Bollen var över linjen enligt visselblåsarna – och 1 100 skrek ut sin frustration.

– Jag har blivit ombedd att inte säga något om det. Men jag tycker vad jag tycker, och jag tycker som alla andra i den här hallen, säger Robin Sandberg om situationen efter matchen.

– De ledde ju matchen, och vem vet om det hade haft någon betydelse ... Men det blir ju tydligt när det är en sista "possession" som är så viktig. Men det är inget jag kan lägga energi på, fortsätter tränaren.

Umeå kunde i stället hålla undan, få med sig ett par straffkast – och vinna med 80–76. Därmed är också Högsbos segersvit på sex matcher i slutspelet bruten.

Hur kommer spelarna svara på detta? Är den magiska förmeln bruten nu?

– Jag tycker vi hanterat alla situationer bra. Det här blir ju en ny sits med en tajt förlust i en final som är så viktig ... Så det blir självklart en ny utmaning för oss. Men jag känner mig ganska säker på att vi kommer lösa det, säger Högsbotränaren.

Nu är det alltså 1–1 i matcher – och hemmafördelen har svängt tillbaka till Norrland inför match tre på måndag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.