Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Mattias Balkander: Segern som kan rädda hela IFK Göteborg

Första cupsemifinalen sedan 2015, tänker ni? Inte bara det. Faktum är att Hosam Aiesh pånyttfödelse och straffinsatser mot Hammarby kan rädda hela föreningen IFK Göteborg.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det är tuffa tider. Snålblåsten kring våra elitklubbar avtog något efter onsdagens besked om regeringspengar i miljonklassen. Stödet täcker tillnärmelsevis inte de fasta kostnader och intäktstapp coronapandemin inneburit sedan utbrottet i mars.

IFK Göteborg har varit tydligt med det. Spelare, ledare och övrig personal har gått ned i lön, initiativen från medlemmar och andra supportrar har genererat extraintäkter, alla i syfte att knuffa föreningen över den tröskel som på sistone tett sig allt högre.

Inget vet ännu heller när den går att slipa ned.

Jag hörde Elfsborgs rutinerade klubbchef Stefan Andreasson tala om hur klubben inte bara tappat i publikintäkt utan även – precis som övriga klubbar – förlorat på sponsorsidan.

Han ville inte tala i kronor och ören, i första hand för att några exakta uträkningar inte går att göra, men också för att siffrorna sannolikt riskerar att bli mycket dramatiska.

Det svider och det svider rejält.

Nya pengar viktiga

Häromdagen nåddes vi föga oväntat av uppgifter att IFK Göteborg behöver sälja spelare för att rädda ekonomin och att de spelarna rimligen är Alhassan Yusuf och Giorgi Kharaishvili. Den senare fanns inte med mot Hammarby på torsdagskvällen heller efter sen strykning ur truppen och svaren kring varför har hittills uteblivit.

Även om det tickar in i storleksordningen 30 miljoner kronor för de båda är det långt ifrån tillräckligt för att ”stänga boken” med svarta siffror.

Och när publikintäkten är fortsatt osäker blir betydelsen av nya pengar in större än någonsin.

Det är här semifinalplatsen i Svenska cupen kommer in. Jag vet att det är långsökt, men ha i minnet vad ett gruppspel i Europa League har betytt för exempelvis Malmö FF de senaste åren.

Det är ingen trolig intäkt för IFK Göteborg, men idrott är inte alltid rimlig och så länge chansen finns är det precis just detta spår som är Blåvitts främsta i jakten på att rädda den egna ekonomin och finna konkurrensfördelar gentemot övriga allsvenska föreningar.

BK Häcken hade en fin plan i fjol, men föll på missad registrering av nyckelspelare.

Nu är IFK Göteborg två segrar från nytt Europaäventyr och kvalspel till Europa League.

LÄS MER: Snodde straff av Sana – och fixade en blåvit cupskräll

Aiesh bäst på planen

Det kan i förlängningen resultera i miljonbelopp fullt i nivå med försäljningar av föreningens toppspelare.

Rent sportsligt är det därför här krutet ska läggas och prioriteringarna göras.

För övrigt var insatsen mot Hammarby efter Jeppe Andersens utvisning och hemmalagets tidiga press den bästa för säsongen.

Allra bäst var Hosam Aiesh, som fortsatte utmana och plötsligt tog sig förbi sin back.

Inte en gång, inte två, utan hela tiden och som ett bevis på att formen är tillbaka.

Detta var delvis en effekt av IFK:s låga utgångsläge från start.

Det fanns ytor att ställa om på, ytor som förra året från och med matchen mot Elfsborg gjorde IFK till ett oberäkneligt lag – och därmed ett vinnande lag.