Segerkramen censurerades i Kina – anspelade på massaker

Lin Yuwei och Wu Yanni kramade om varandra efter 100 meter häck på Asiatiska spelen.
En bild på de två kinesiskorna censurerades på kinesiska sociala medier – för att den anspelade på massakern på Himmelska fridens torg, det rapporterar The Guardian.

ANNONS

Under Asiatiska spelen i kinesiska Hangzhou vann kinesiskan Lin Yuwei guldet på 100 meter häck. Efter loppet kramade hon om landsmaninnan Wu Yanni.

En bild på de två, när de kramar om varandra efter loppet, har censurerats på sociala medier i Kina, det rapporterar The Guardian. Anledningen är löparnas startnummer och hur de ställs bredvid varandra på fotografiet.

Lin Yuwei hade startnummer sex och Wu Yanni nummer fyra, vilket gjorde att det på bilden syns ”6 4”. I Kina är 6/4 en vanlig referens till massakern på Himmelska fridens torg 1989, som ägde rum den 4 juni (alltså månad 6 och dag 4).

ANNONS

Grå ruta

Enligt The Guardian visades bilden i vissa nyhetsartiklar men på bland annat Weibo, en av Kinas största sociala medieplattformar, såg användarna en grå ruta i stället för bilden på de två häcklöparna.

Lin Yuwei vann guldet på tiden 12,74 sekunder. Wu Yanni diskades för en tjuvstart men sprang loppet under protest. Senare fråntogs hon sitt resultat.

Protesterna och massakrerna på Himmelska fridens torg i Peking 1989 var en protestvåg och en studentrörelse som slutligen slogs ner av kinesisk armé. Hur många som miste livet i massakern är oklart, uppskattningar varierar från ett par hundra upp till omkring 3 000 personer.

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Massakern på Himmelska fridens torg

LÄS MER:Funktionär träffades av slägga – fördes till sjukhus

LÄS MER:Ryssland och Belarus stoppas från Asiatiska spelen

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS