Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Caroline Seger gillade inte hur turerna kring Göteborg FC sköttes.
Caroline Seger gillade inte hur turerna kring Göteborg FC sköttes. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Seger om Göteborg: "Inte professionellt alls"

Turerna kring mästarlaget Göteborg var vinterns snackis i damallsvenskan.
Rosengårds lagkapten Caroline Seger gillade inte hur det sköttes.
– Jag tyckte inte att det sköttes professionellt överhuvudtaget, säger hon till TT.

Strax före nyår kom chockbeskedet att Göteborg beslutat att lägga ner elitverksamheten och dra sig ur damallsvenskan.

De kommande dagarna präglades av en ovisshet men på nyårsafton meddelade Göteborg att man trots allt spelar vidare i damallsvenskan, men med en förhoppning om att en herrelitklubb skulle ta över verksamheten.

I slutet av januari blev så fallet när Göteborg blev till BK Häcken FF.

"Helt sjukt"

Utifrån kunde spelarna i Rosengård följa turerna kring guldkonkurrenten, och man gillade inte alls hur det gick till.

– Jag tyckte att det var helt sjukt. Man får tänka att det är personer det handlar om. Det är många som först förlorade sina jobb, framtiden var oviss och någon har precis signat för att gå dit. Många av dem är mina kompisar också så det är jobbigt att se när ens vänner inte riktigt mår bra, säger Rosengårds Nathalie Björn.

Lagkamraten i klubben och landslaget, Caroline Seger, är inne på samma spår.

– Jag var väldigt ledsen först och främst för tjejerna. Det kom som en chock för allihopa och jag tyckte inte att det sköttes professionellt överhuvudtaget. Det positiva i allting är att lösningen har blivit väldigt bra och en satsning från Häckens sida som jag ser positivt på och jag tror att det blir jättebra för framtiden, säger Seger.

TT: Vad var det som inte sköttes professionellt?

– Jag tror aldrig att det har hänt på varken herr- eller damsidan att man på en dag går ut och berättar för hela Sverige att man ska lägga ner en klubb. Efter ett sånt år som Göteborg hade och med den historien så tycker jag att det var väldigt dåligt skött. Man gör inte så helt enkelt, säger hon.

"Krävs mycket arbete"

Utfallet föll dock till slut väl ut, menar både Björn och Seger. I sin nya klubbkostym har Häcken-spelarna fått bättre förutsättningar och konkurrenterna i Rosengård menar att det är bra för den svenska damfotbollen. Men det kan också göra det regerande mästarlaget till ett ännu större hot.

– De får helt andra förutsättningar än vad de har haft förut vilket är jätteroligt för damfotbollen. Det är klart att de är stora konkurrenter till oss, men jag ser det bara som positivt och känner att det kan utveckla damfotbollen, säger Nathalie Björn.

Caroline Seger:

– Bättre förutsättningar kommer öka möjligheterna för att det blir en väldigt framgångsrik klubb. Men det har också vi varit under många år och vi har haft de allra bästa förutsättningarna. Det tar lång tid och krävs mycket arbete men det är en klubb att räkna med.

TT: Måste Rosengård göra något för att hänga med?

– Det tycker jag att man borde göra hela tiden. Det borde vara målet att få ännu bättre förutsättningar och skapa de bästa möjligheterna runt spelarna för att man ska ta större och fler steg mot att kunna konkurrera i damallsvenskan och även i Europa, säger Seger.

Anton Johansson/TT

Nathalie Björn.
Nathalie Björn. Bild: Stefan Jerrevång/TT

7 november 2020: Göteborg FC säkrar sitt första SM-guld. Det blir 7–0 mot Linköping i näst sista omgången och SM-guldet är bärgat.

15 november: Efter 3–1 mot Vittsjö i sista omgången får Göteborgsspelarna ta emot SM-pokalen och guldmedaljerna.

16 december: Champions League-äventyret är över. Manchester City vinner 16-delsfinalen med 2–1 i första matchen och 3–0 i returen.

17 december: GFC:s styrelse med ordföranden Peter Bronsman i spetsen fattar ett ödesmättat, men än så länge hemligt, beslut om klubbens framtid.

29 december: Chockbeskedet. Göteborg meddelar att man lägger ner elitverksamheten och ska dra sig ur damallsvenskan.

30 december: Göteborg har ännu inte sagt upp den damallsvenska platsen. Det ryktas om att några sponsorer kan rädda klubben. Samma kväll har Örgryte ett styrelsemöte, som dock slutar i ett nej till att ta över GFC:s verksamhet.

31 december: GFC meddelar att man trots allt spelar vidare i damallsvenskan och därmed också i Champions League till hösten. Man hoppas dock fortfarande på att en herrelitklubb ska ta över verksamheten.

13 januari: Häcken kallar till årsmöte den 27 januari för att ta beslut om ett övertagande av GFC. Samma dag aviserar Göteborg FC att klubben ska hålla årsmöte den 28 januari.

27 januari: Häckens medlemmar röstar ja till övertagandet på ett extrainsatt årsmöte.

28 januari: Göteborg FC:s medlemmar röstar ja till övertagandet på sitt årsmöte.