Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marta, till höger i bild, prisades överraskande som bästa damspelare den gångna säsongen.

Seger: Fel att prisa Marta som årets spelare

Nästan ingen i världseliten röstade på henne. Trots det prisades Marta, 32, som det senaste årets bästa spelare.

När Sveriges landslagskapten Caroline Seger fick lägga sina röster ansåg hon att danskan Pernille Harder, Wolfsburg, var bäst i världen förra året.

- Jag har ju följt mycket fotboll och jag vet att Marta spelar i ligan där borta (USA). Det är en fantastisk fotbollsspelare, definitivt, men det finns andra fotbollsspelare som jag tycker har utmärkt sig ännu mer, säger Seger till TT och fortsätter:

- En sådan spelare som Pernille Harder utsågs ju till Europas bästa fotbollsspelare.

Av Segers röster att döma är inte ens Marta, Orlando, bäst i den amerikanska ligan NWSL. Chicagos Sam Kerr, Australien, fick Segers röst som näst bäst i världen och som trea hade svenskan Lyons Wendie Renard, Frankrike.

Fel på systemet

När Marta fem år i rad utsågs till världens bästa damspelare (2006–2010) var det en given utmärkelse, anser Seger.

- Då har hon ju definitivt varit där uppe i toppen och spelat i de högsta ligorna och mästerskapen. Nu blev de (Orlando) väl sjua i ligan, säger hon.

Det är Fifa och röstningssystemet som det är fel på, menar Seger.

- Det var ju inget VM förra året, det var EM förra året och där var ju inte Brasilien med. Det är ju ett system som uppenbarligen inte funkar. Som sagt: Marta är en fantastisk fotbollsspelare och en fantastisk människa, men jag tycker att det har varit andra som utmärkt sig mer, säger den svenska landslagskaptenen.

TT: Tycker du att man ska ändra röstningssystemet?

- Det är många saker som inte funkar. Det finns ju ingen Fifa-elva för damer heller på galan. Där finns mycket att göra, säger Caroline Seger med ett snett leende.

"Inte första gången"

Radiosportens expert Anette Börjesson, som fick lägga den svenska mediakårens röst, valde också Pernille Harder. Hon tror att det blir svårt att lägga vettiga röster om det inte går att se spelarna i någon större utsträckning, som på herrsidan där matcherna alltid visas på tv.

- De som inte känner till damfotbollen röstar på ett namn. För mig var inte Marta något alternativ, säger Börjesson och tillägger:

- Jag har själv inte sett Marta i år. Det som går att göra är att titta på det jag känner till och jämföra. Det är inte första gången det här händer.