Örebro vann hängmatchen mot Brynäs och klättrade ovanför kvalstrecket.
Örebro vann hängmatchen mot Brynäs och klättrade ovanför kvalstrecket.

Seger en humörhöjare för Örebro: "Lättnad"

Spelare in och ut, höjda attitydkrav, kaptensbyten och en humörhöjarcoach på väg in. Örebro går all in för att slippa kvala sig kvar i SHL. Mot Brynäs kom säsongens blott femte bortaseger, 4–3.

ANNONS
|

I onsdags lämnade han över sitt C på tröjan till Jere Sallinen och är nu i stället en av fyra assisterande kaptener i Örebro.

Mot Brynäs agerade Ekbom räddande ängel när motståndarna hade en kvitteringspuck dallrandes på mållinjen bakom Örebrokeepern Axel Brage i slutminuten.

- Vi sa i timeouten precis innan att vi måste vara starka framför vårt mål och försöka hålla dem utanför oss. Sedan ser jag pucken dyka upp där bakom Axel och försöker bara slänga mig och få den därifrån, berättar Ekbom.

ANNONS

Örebro inledde säsongen starkt, men peakade redan i oktober och har sedan haft en minst sagt dalande resultatkurva där en lång rad svidande uddamålsförluster blandat med rena bottennapp sakta men säkert har skickat laget neråt i tabellen.

Inför torsdagens hängmatch mot Brynäs i Gavlerinken hade Örebro bara vunnit fem av sina 27 spelade matcher sedan mitten av november och låg för första gången på kvalplats.

Humörhöjare på väg in

I och med torsdagens seger klev man nu åter upp ovanför kvalstrecket med två poängs marginal ner till nästjumbon Mora.

- Vi har haft det tufft hela året, det har satt sig i huvudet på oss och självförtroendet har inte varit på topp men nu kände man från början att i dag kommer vi inte vika ner oss. Det var fruktansvärt skönt, säger Viktor Ekbom.

Örebro tar nu dessutom in en så kallad sportperformance coach, kanadensaren Chris Hamilton, som från och med tisdag ska hjälpa Örebrospelarna att hitta en humörhöjande väg bort från kvalträsket.

- En humörhöjare låter alldeles utmärkt. Jag säger inte att vi har haft dålig stämning, absolut inte, vi har haft jättebra stämning med tanke på hur resultaten har gått men en humörhöjare är alltid bra. Nu ska vi bygga vidare på det här.

ANNONS

Mot Brynäs spelade Örebro med en nyfunnen positiv desperation.

Tidiga mål emot sänkte inte humöret, Örebro försökte hålla i pucken bättre även om det spretade emellanåt och kroppsspråket var framåtlutat, även när lagen turades om att ta ledningen i andra och tredje perioden.

Assist av nyförvärv

Viktigt då forwarden Libor Hudacek dumpades tidigare i veckan, med sportchefen Niklas Johanssons motivering att ”ser man ut som man ska dö så är man inte med”.

In kom nu i stället nye forwarden Jeremy Williams, som i sin debutmatch mot Brynäs noterades för en assist, dessutom uppges en ny back var på ingång till Örebro:

- Vi var tvungna att göra något. De nya spelarna kommer in med ny energi och Jeremy Williams gör en kanonmatch. Han är verkligen skicklig med pucken, har ett fantastiskt skott och hotar hela tiden. Hockey är ett mentalt spel, jag tror mycket kan släppa nu.

TT

ANNONS