Seger avslutade EM-kvalet

Redan EM-klara Sverige hade inga problem med att besegra Slovakien med 31–17 (14–7) i sista kvalmatchen till EM i Kroatien i januari. På midsommarafton lottas grupperna i EM.

|

Efter den tama insatsen borta mot Montenegro tidigare i veckan så var det ett helt annat svensk spel som publiken i Lidköping fick se.

Mattias Zachrisson och Albin Lagergren visade vägen direkt och efter tio minuter stod det 6–2 och Sverige hade sedan ett klart grepp om matchen. I målet var Mikael Aggefors strålande med en räddningsprocent på 46 procent. Något som säkert imponerade på målvaktskollegan Mikael Appelgren som satt på läktaren efter att ha fått pris som årets spelare i Sverige före matchen.

Sverige var redan gruppsegrare och vinner nu grupp 6 på tio poäng efter bara en förlust.

- Det har varit en häftig resa och matcherna var en bra erfarenhet även om vi förlorade i onsdags, sade förbundskapten Kristjan Andréasson till TV10.

Kan bli bättre

Sverige får sällskap till EM av Montenegro som vände underläge med fem mål mot Ryssland i Moskva till 27–27 vid full tid. Det innebar att Montenegro blev tvåa i gruppen på sju poäng och att Ryssland för första gången missar ett EM-slutspel sedan starten 1994.

Förutom första halvlek mot Montenegro har Sverige dominerat kvalgruppen. Men det finns saker att förbättra till EM.

- Vi behöver fler spelare som kan spela bra i försvaret, inte bara i anfallet, sade Andréasson till TV10.

- Man ska fortfarande kunna byta men hamnar man i försvaret så ska man kunna hantera det.

Fakta: Handbolls-EM

Tidpunkt: 12-28 januari 2018.

Plats: Kroatien. Spelorter är Zagreb, Split, Varazdin och Porec.

EM-klara lag: Kroatien (värdnation), Danmark, Ungern, Vitryssland, Serbien, Spanien, Österrike, Tyskland, Slovenien, Sverige, Montenegro, Frankrike, Norge. Kvalet avslutas på söndagen då det avgörs vilka två lag som går vidare från kvalgrupp 4 (Tjeckien, Makedonien, Ukraina och Island har alla chansen) samt vilket lag som blir bästa trea.

Grupper: Den 23 juni lottas EM-grupperna i Zagreb.