Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Daniel och Henrik Sedin går in i sitt sista år på kontraktet med NHL-klubben Vancouver Canucks.

Sedinarna i fokus när Vancouver bygger nytt

För sex år sedan var Vancouver en match ifrån sin första Stanley Cup-titel. Sedan dess har det gått utför, och nu försöker laget bygga om från grunden.

Tillsammans med tvillingbrodern Henrik är han inne på sista kontraktsåret. Som två spelare som var med när Vancouver förlorade Stanley Cup-finalen 2011, tillhör 37-åringarna numera undantagen i truppen.

Och det är inte de rutinerade svenskarna som ska ta tillbaka Vancouver till toppen; efter att ha missat slutspel tre av de fyra senaste säsongerna försöker klubben nu skapa nya framgångar genom att sakta men säkert satsa på yngre förmågor.

Svenska talanger

Potentiella NHL-stjärnor som svenskarna Elias Pettersson och Jonathan Dahlén, finländaren Olli Juolevi och den amerikanska målvaktstalangen Thatcher Demko är tänkta att utgöra grunden i framtidens Vancouver Canucks. Men först måste de bli redo, genom spel i Europa eller i farmarligan.

- Om de inte är redo så måste man hitta ett sätt för dem att utvecklas på rätt sätt, så att när de väl ska vara med så ska de hjälpa klubben att inte bara spela i NHL utan de ska hjälpa klubben att vinna, säger Vancouvers tränare Travis Green till TSN.

Brock Boeser och Jake Virtanen är två forwards som skulle kunna få sina genombrott redan den här säsongen, men fortfarande kommer veteranerna att få dra ett tungt lass. Och de är redo att vara en del i generationsväxlingen.

- Vi har kommit längre än jag trodde att vi skulle vara. Bredden på truppen är så mycket bättre nu än den har varit de senaste åren, säger lagkaptenen Henrik Sedin.

Horvat slog Sedinarna

Att unga talanger knackar på dörren, samtidigt som Vancouver också har förstärkt med NHL-rävar som Michael Del Zotto och Thomas Vanek, ger en hälsosam konkurrenssituation, säger Henrik Sedin.

- Det kommer att pusha vårt lag att bli bättre. Om man gör en dålig match så vet man att man riskerar att bli petad.

En sak som måste bli bättre om det ska räcka till slutspel den här säsongen är målskyttet. Och där är det just bröderna Sedin som behöver höja sig, efter ett ovanligt misslyckat fjolår med 51 (Henrik) respektive 44 (Daniel) poäng. Förra säsongen markerade också ett trendbrott då Bo Horvat blev lagets bästa poängplockare – en titel som endera brodern Sedin hade prenumererat på sedan säsongen 2006–2007.

- Vi måste bli bättre. Om vi lyckas med det så får vi se hur bra vårt lag är. Det kommer vi att märka ganska snabbt, säger Daniel Sedin till TSN.

- Men jag tror att vi är på väg tillbaka. Vi får se hur långt det räcker.