Sebastian Samuelsson utanför pallen i sprinten

Det var snubblande nära en svensk medalj i herrarnas sprint. Men Sebastian Samuelsson fick se sig besegrad av tre norrmän och en fransman.
– Det är ett av karriärens bästa lopp, säger svensken till SVT efter sin femteplats.

ANNONS
|

Damernas sprint på fredagen blev en svensk besvikelse men bästa svenska, Hanna Öberg, på åttonde plats.

När det var herrarnas tur att ge sig ut i första individuella loppet i VM i Nove Mesto gick det bättre, men det blev ingen medalj där heller.

Sebastian Samuelsson åkte snabbt och höll ihop det på skjutvallen där han satte alla 10 skott. Han gick ut före flera av favoriterna och det blev en väntan i mål på hur långt hans lopp skulle räcka.

Samuelsson var sekunder före Tarjei Bö och Johannes Dale i mål och vann kampen mot de norrmännen. Han var dock efter förhandsfavoriten Johannes Thingnes Bö. Två andra norrmän, Vetle Sjåstad Christiansen och Sturla Holm Lægreid, åkte snabbt i spåret, precis som fransmännen Eric Perrot.

ANNONS

Samuelsson fick till slut se sig besegrad av alla fyra och han slutade femma, 18 sekunder från medalj.

– Jag hör att jag ligger tvåa hela varv två och tror verkligen och kör för en medalj på slutet. Jag krämar ut precis det sista jag har och var verkligen trött när jag gick i mål. För mig var det ett maxat lopp med det jag har, tyvärr räcker det inte hela vägen bara, säger han till SVT.

Bra läge i jaktstarten

Samuelsson har dock ett bra utgångsläge inför söndagens jaktstart, där han går ut 36 sekunder från ledning.

Trots medaljmissen var det en nöjd Samuelsson som mötte media efter tävlingen.

– Det är ett av karriärens bästa lopp, jag plockar fram det när det gäller som mest och skjuter noll-noll. 49 sekunder på två serier, det är det överlägset bästa jag någonsin har gjort. Jag känner mig rätt bra i spåret också men jag ser ju listan och jag är en bit ifrån. Men det är ett jättebra utgångsläge inför morgondagen.

Det är första gången den här säsongen som Samuelsson skjuter fullt i ett individuellt lopp.

– Bäst när det gäller, säger han om det till SVT.

Tre norrmän i topp

Eric Perrot fick också se sig besegrad av norrmännen och slutade fyra. Det blev trippelt norskt på pallen med guld till Sturla Holm Lægreid, silver till Johannes Thingnes Bö och brons till Vetle Sjåstad Christiansen.

ANNONS

För Martin Ponsiluoma försvann medaljchansen när det bommades på vallen. Efter två missade skott slutade han tia.

Jesper Nelin var på väg mot ett fint resultat efter ett fullt liggande skytte. Men det sista skottet i det stående skyttet blev en bom och han slutade 23:a.

Den fjärde svensken, Viktor Brandt, sköt fullt och visade att han vill ha den fjärde platsen i det svenska stafettlaget. Han slutade på placeringen efter Nelin.

Fakta: Så fortsätter skidskytte-VM

11/2: Jaktstart, damer (14.30), herrar (17.05).

13/2: Distans, damer (17.10).

14/2: Distans, herrar (17.20).

15/2: Singelmixedstafett (18.00).

17/2: Stafett, damer (13.45), herrar (16.30).

18/2: Masstart, damer (14.15), herrar (16.30).

LÄS MER:Hoppas på VM-repris: "Tror jag kan vända skutan"

LÄS MER:Linn Persson avbryter säsongen efter VM

ANNONS