Se och lär - sen kan du

ANNONS
|

I går kväll fick Carina Englund från Göteborg för första gången se filmen. Trettio minuter golfsvingar till vacker musik. Nu väntar en sommar med åtskilliga timmar mental träning framför TV:n. Praktisk träning på drivingrange och övningsgreener är förbjuden.

- Jag kommer nog att bli nyfiken på hur det känns att slå själv, jag har aldrig ens hållit i en golfklubba, säger hon.

Gammal idé

Bakgrunden till experimentet är en idé som Lars-Eric Uneståhl, en av världens mest kända idrottspsykologer, fick i början av 1990-talet. Han ville ta reda på om det gick att lära sig spela golf enbart genom att titta på perfekta golfslag. Uneståhl valde ut en nybörjare som flera gånger i veckan fick se en film med föredömlig golfteknik utan att själv öva med klubba.

ANNONS

Efter sex månader gick försökspersonen ut på banan. Han presterade i nivå med en 18-handikappare - ett sensationellt resultat.

- Pilotstudien har varit omtalad i många år. Nu vill vi göra en vetenskaplig studie för att se om det verkligen fungerar. Lyckas vi blir det en världsnyhet, säger mentale tränaren Olof Röhlander, som tillsammans med kollegan Michael Södermalm leder experimentet.

Andra användningsområden

Båda två arbetar tillsammans i Göteborg och har studerat idrottspsykologi hos Uneståhl, som hjälpt till med upplägget. Det handlar om golf, men undersökningen går lika mycket ut på att studera hjärnans kapacitet vid inlärning.

- Jag vill påstå att den här typen av inlärning går att tillämpa på många områden. Inte bara inom idrotten utan också i arbetslivet och skolan, säger Lars Eric Uneståhl.

Det speciella med golf är att samarbetet mellan hjärna och muskler är viktigare än i andra sporter. Golfsvingen är en av idrottens mest komplicerade rörelser. Det ställer höga krav på finmotoriken och därmed även på den mentala kapaciteten. Minsta rädsla eller osäkerhet påverkar svingen negativt.

Att inte behöva tänka

Poängen med att lära sig något från en bild i stället för genom instruktion är att man tar emot rörelsen utan att analysera den. Inlärningen sker direkt till musklerna utan att ta vägen via den medvetna delen av hjärnan.

ANNONS

- En inre bild som lagras i det undermedvetna är mycket mer pålitlig när rörelsen ska utföras än när vi medvetet försöker göra den. Alla bollspelare vet att när man spelar som allra bäst, då behöver man inte tänka, säger Lars-Eric Uneståhl.

Svenska Golfförbundet är inte inblandat i projektet, men förbundskapten Valle Danewid håller ögonen på det.

- Häftigt att de testar helt nya metoder. Vem vet, kanske blir träning med hjälp av film ett viktigt komplement i framtidens golfträning. Det ska bli spännande att följa det här, säger han.

Kvällsläxa

I mitten av augusti får Carina Englund äntligen spela på riktigt. Redan första gången hon tar i klubborna blir det allvar - hennes resultat ute på banan ska jämföras med de andra nybörjarnas.

Då vill det till att hon gjort sin läxa.

- Jag ska försöka se filmen på kvällstid efter att 7-åringen därhemma somnat. Det gäller ju att komma ner i ett avspänt tillstånd och då får jag inte bli störd. Jag måste intala mig att det ska gå bra och varför skulle det inte göra det? Det finns ju folk som botat sin cancer med mental träning, säger hon.

ANNONS