Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Degerfors Victor Edvardsen jublar över avancemanget till allsvenskan efter seger mot Ljungskile på Bravida Arena. Den tidigare IFK Göteborgsspelaren har fått ett stort genombrott under året.  Bild: Bildbyrån
Degerfors Victor Edvardsen jublar över avancemanget till allsvenskan efter seger mot Ljungskile på Bravida Arena. Den tidigare IFK Göteborgsspelaren har fått ett stort genombrott under året. Bild: Bildbyrån

Mattias Balkander: Se och lär av Degerfors, Öis och Gais – här skapas framtidstro

Boken stängd. Säsongen över. Tid för analys. Varken Gais och Öis når upp till godkänt. Jag är på riktigt orolig för klubbarnas framtid. Det finns annat att glädja såg åt i decemberrusket.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Vi börjar nämligen i andra ändan. Grattis Degerfors! Bruksklubben med legendariska spelarnamn som Gunnar Nordahl, Tord Grip och Ralf Edström är tillbaka i allsvenskan efter 23 år.

Andraplatsen i superettan säkrades på göteborgsk mark efter komfortabla 3-0 på Bravida arena mot ett redan nedflyttningsklart Ljungskile.

LÄS MER: Ralf Edström i tårar efter Degerfors återkomst

Det satt inte ens långt inne när det verkligen skulle avgöras. När den tidigare Häckenspelaren Sebastian Ohlsson, som ofta stod kvar och tränade skott på Gothia Park Arena, pricksköt in 2-0 var saken klar och det hade i slutändan ingen betydelse att Jönköpings Södra tappade ledningen mot Akropolis och landade på kvalplats.

Det finns några klubbar i svensk fotboll alla tycks älska. Degerfors IF är en av dem. Möjligen en smula socialromantiskt. Vem gillar inte föreningar härstammar från bruksorter, som en gång i tiden bestod av byns söner, men som ändå lyckades ta sig hela vägen till toppen?

Klassisk höjdpunkt mot Parma med Tomas Brolin

På tre timmars avstånd från Göteborg spelades 2020 superettans mest spännande fotboll – och man kan när röken lagt sig åtminstone i förbifarten fundera på varför årets sista målskytt Victor Edvardsen inte fick ett liknande genombrott i någon av de Göteborgsklubbar han tillhörde som 20-åring.

LÄS MER: Stadens julklapp till klubbarna – hyresfritt 2020

1993 var Degerfors klubben på allas läppar när Ulf Ottosson och Henrik Berger kompletterades med jugoslaviska supertrion Milenko Vuksevic, Dusko Radinovic och Vujadin Stanoikovic. Höjdpunkterna var Parmas besök i Cupvinnarcupen och segern i Svenska cupen.

2021 blir uppdraget inte lika enkelt, men kunde lilla Varberg 2020 under ledning av Joakim Persson hänga kvar kan säkert tränarna Anders Holmberg och Tobias Solberg åstadkomma något liknande.

Att Degerfors IF är tillbaka i allsvenskan är i mitt tycke ett av årets roligaste besked.

Det skakar om.

Rekomenderar ett studiebesök i Degerfors

Och får större klubbar att blicka avundsjukt mot det värmländska brukssamhället med drygt 7 000 invånare.

Vad har de gjort som vi andra missat?

Jag rekommenderar Öis ett studiebesök på Stora Valla, Gais behöver inte åka med fjolårets Degerforstränare Stefan Jacobsson redan i sina led.

Efter Halmstads BK:s tidiga ryck mot Trelleborg verkade lördagen bli tämligen odramatisk för de göteborgska inslagen. Efter Umeås kvittering på Gamla Ullevi blev avslutningen för Sällskapet gastkramande ändå. Ett mål skiljde från kvalplats. Deniz Yaldir sköt just utanför och möjligen skulle Umeå haft en straff i slutsekunderna.

LÄS MER: Stor dramatik när Öis säkrade kontraktet

Efteråt var ordet lättnad. Det gällde även i Uppsala där Gais avslutade stabilt med en 1-0-seger mot Dalkurd. Det som oroar mest är att dessa anrika klubbarna trots stort supporterstöd och en någorlunda dragningskraft inte får till det. Det gör mig brydd.

Vill man avsluta i en positiv anda kan vi konstatera att fotbollshösten 2020 inte blev så dum för göteborgskt vidkommande ändå. Sedan tidigare hade IFK Göteborg säkrat cuptiteln och fått testa Europaspel. Göteborg FC vann sitt första SM-guld och ska snart ta sig an Manchester City i Champions League.

Det kunde ha varit mycket sämre

BK Häcken kan på söndagseftermiddagen knipa en andraplats i allsvenskan vilket skulle vara en tangering av klubbästa. IFK Göteborg säkrade nytt kontrakt i allsvenskan trots utsatt läge och är fortfarande den klubb med längst svit (43 år) i högsta serien. Öis och Gais spelar även 2021 i superettan.

Sammanfattningsvis kunde det varit mycket sämre.

Nu följer en månad av analyser på Kamratgården, Öisgården och Gaisgården.

Vi kan återkomma till detaljerna, men utgångspunkten måste vara att utbilda och ta hand om de egna talangerna.

De finns, men behöver ibland lite mer tid än de hittills har fått.

LÄS MER: Säkrade kontraktet i sista omgången – för fjärde året i rad