Lotta Schelin, till vänster, är oroad inför VM i Qatar. Arkivbild.
Lotta Schelin, till vänster, är oroad inför VM i Qatar. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Schelin om VM i Qatar: "Får en klump i magen"

Hon är expert på TV4 och C More som ska sända fotbolls-VM i Qatar. Men Lotta Schelin lär inte åka till mästerskapet.
– Det skulle inte kännas tryggt för fem öre, säger hon till Expressen.

ANNONS

Qatar har anklagats för bristande mänskliga rättigheter och för att migrantarbetare lever under slavliknande förhållanden i landet.

Dessutom är homosexualitet olagligt och kan leda till flera års fängelse. För Lotta Schelin, som själv är homosexuell och lever tillsammans en kvinna, är det oroande.

– Idrott kan vara en jättefin väg till förändring, en möjlighet att kunna påverka. Men att åka till ett land där mitt sätt att leva anses vara ett brott, där man riskerar fängelsestraff, det är klart att det inte går att undvika de frågorna, säger hon till Expressen.

Den tidigare anfallsstjärnan, med 88 mål på 185 landskamper på meritlistan, är numera expert i TV4:s och C Mores fotbollssändningar. Kanalen har rättigheterna till VM i Qatar nästa år tillsammans med SVT.

ANNONS

Men det lutar åt att Shelin stannar hemma.

– Jag hoppas ju kunna jobba med VM från hemmaplan. Sen vet jag inte hur upplägget kommer bli, men jag måste säga att det inte känns aktuellt att åka dit. Jag får en klump i magen när jag tänker på det, så är det, säger hon.

Hon är osäker på om nationer bör bojkotta VM i det här läget. Felet begicks framförallt när Internationella fotbollsförbundet (Fifa) tilldelade Qatar mästerskapet för elva år sedan, säger hon.

– Hela Qatarfrågan är oerhört komplex. Det är så tråkigt på alla sätt och vis. Ett sådant land, med sådana värderingar, ska inte få ett sådant mästerskap från första början. Det är min åsikt, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS