Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linda Sembrant, till vänster, satte Sveriges matchvinnande mål mot Mexiko.

Schelin: "Kommer kännas bättre sen"

Sverige har legat i hård träning för att vara redo när fotbolls-EM startar nästa vecka. Med trötta ben och ett spel som inte var på topp vann de blågula med 1–0 mot Mexiko i genrepet.

EM-genrepet blev småtrevligt. I solskenet på den näst intill fulsatta arenan (rekordsiffran 4 204) i Falkenberg visade Sverige stundom upp fint kombinationsspel och målchanser och tvingade fram hörna efter hörna efter hörna.

Framrusande mittbacken Linda Sembrant satte till slut också matchens enda mål efter just en sådan.

- Skitkul att göra mål. Jag gillar ju det, när det är hörnor och så och man får kliva upp. Annars får man ju inte vara där uppe, säger Sembrant.

Få mål

I övrigt visade det svenska laget i sin sista match inför avresan till Nederländerna prov på samma sak som tidigare. Det svenska spelet har egentligen inte varit dåligt under någon av de tio spelade landkamperna 2017. Men det har knappast heller visat EM-guldglans.

Det största problemet har varit målskyttet. Bortsett från placeringsmatchen mot Ryssland i träningsturneringen Algarve Cup – som slutade 4–0 – har Sverige haft förtvivlat svårt att få bollen i mål.

- Jag tycker att det är en jättestor skillnad om man tittar på hösten och nu på våren. Vi ändrade om lite saker i anfallsspelet, i våra positioner, vilket gjorde att jag tycker vi hittade allt mycket bättre. Vi hittade linjer och principer och började få ut något ur vårt anfallsspel. Så jag tycker att vi är ett helt annat lag anfallsmässigt än vad vi var i höstas, säger Sembrant.

- Nu ligger vi i ett rakt 4–4–2, tidigare hade vi en annan rotation på mittfältet. Nu känns det som om vi snabbare kommer ut i bra positioner för att hjälpa varandra och för att ha fler spelare runt bollen.

"Måste vässa"

Lotta Schelin trodde ett tag att hon ökat på ledningen till 2–0 mot Mexiko, efter att hon elegant skarvat ett inlägg från Jessica Samuelsson i mål. Men det dömdes, korrekt, bort för offside.

- Vi kommer runt på kanterna några gånger väldigt bra, det kan vi hitta mer av, det är där det finns mycket ytor och det är där det blir farligt, när vi trycker in i boxen. Det är som med allt. Det är klart att vi måste vässa till det när det väl gäller, säger Schelin.

Trötta ben

Sundhage valde att starta med Rolfö bredvid Schelin i det svenska anfallet mot Mexiko och mycket talar för att det även blir duon som får förtroendet i EM-premiären mot Tyskland i nederländska Breda den 17 juli.

De svenska spelarna var trötta i benen efter en vecka av hård träning. Nu väntar två dagars ledighet för EM-truppen, och väl på plats i Nederländerna kommer träningsmängden att vara betydigt snällare mot de svenska kropparna.

- Jag tror att vi alla känner att när det här släpper, det här "seg banan" som det kändes som emellanåt så kommer allt kännas bättre, säger Schelin.

- Det har varit många pass och tuffa pass. Jag tror det bara handlar om att få ut "böset" och så kommer det kännas bättre sen.