Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Schelin kan sätta målrekord i EM-premiären

Just nu delar hon rekordet med Hanna Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic. Ett mål till gör Lotta Schelin till Sveriges bästa EM-målskytt.

Sex EM-mål har det blivit hittills för landslagets måldrottning från Kållered.

För fyra år sedan vann hon EM:s skytteliga på hemmaplan med fem mål, och hon satte även dit ett under EM i Finland 2009.

Hösten 2014 blev hon tidernas bästa målskytt i de svenska fotbollslandslagen, men sedan dess har målformen i Blågult mattats något. Hittills i år har det bara blivit ett mål i landslagsdressen för Schelin.

Annat spel

- 2013 spelade vi på ett annat sätt. Det var ganska rakt och snabbt, blev många instickare och bollar bakom backlinjen. Ser man på hur vi spelar nu så är det inte lika rakt. Det blir en annan fotboll, med längre anfall och mycket folk i boxen, säger hon.

- Det gör att det är fler som måste se sig som målgörare. Även Nilla Fischer och Linda Sembrant och gänget på hörnor, till exempel. Vi forwards vill så klart göra mål, men jag tror att alla måste känna lusten.

Att hon är delad rekordhållare vad gäller svenska EM-mål är inte något hon har koll på. Och även om hon tycker att det skulle vara roligt att ensam toppa listan så är det inte något mål i sig för henne under EM.

- Jag jagar inte rekordet för rekordets skull. Jag sätter hellre ett mål som betyder 1–0 mot Tyskland än 3–1 mot Ryssland. I ett mästerskap vill man att målen ska betyda något.

"Vill slå dem"

Kvällens EM-premiär i Breda mot Tyskland blir en repris på förra årets OS-final, och på åtskilliga mästerskapsmatcher de senaste åren. Tyskland har tio raka vinster mot Sverige i mästerskap.

- Man vill ju slå dem. Det är, om man pratar motivation, något som drar en. Man vill fan slå dem alltså, säger Schelin. De måste också känna det, att för varje gång kommer vi på något sätt närmare en vinst.