Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Schelin kallar till pk – karriären över?

Är en av Sveriges främsta fotbollskarriärer över? Mycket talar för det. I morgon håller Lotta Schelin presskonferens.

Torsdagen den 30 augusti 2018 kan, om det vill sig illa, bli en dyster dag för svensk fotboll.

På kvällen ställs Sverige mot Ukraina på Gamla Ullevi i Göteborg, i ännu en ödesmatch i VM-kvalet. Och några timmar tidigare ska Lotta Schelin, en av svensk fotbolls största profiler, hålla en extrainkallad presskonferens på samma arena.

Slutar eller fortsätter?

Då väntas anfallsstjärnan meddela om hon ska spela vidare eller om hon slutar med fotbollen. Det sistnämnda skulle i så fall innebära ett snöpligt avsked för 34-åringen efter en lång och framgångsrik karriär.

Schelin, med 185 A-landskamper, har varit sjukskriven från fotbollen med konstant huvudvärk sedan EM i Nederländerna förra sommaren. Redan i en match strax före EM klev hon av med nacksmärtor, men kunde ändå delta i mästerskapet.

Efter det har dock Schelin tvingats kämpa mot huvudvärken utan att kunna komma tillbaka till spel. Hennes kontrakt med allsvenska Rosengård går ut i november i år, men någon comeback har inte varit aktuell under säsongen.

"Lider med henne"

I samband med VM-kvalet borta mot Ungern i våras sade Caroline Seger, Sveriges lagkapten och nära vän till Schelin, till TT:

– Det är exakt samma läge nu som det har varit i snart ett år, ingen skillnad. Det är upp och ner hela tiden.

– Hon saknas jättemycket. Det är en jättenära vän och en fantastisk fotbollsspelare. Jag lider med henne och tycker att det är otroligt tråkigt att det har blivit så här. Man önskar först och främst att hon får må bra, det är det viktigaste. Sedan är allting annat oväsentligt. Hälsan går före allt annat.

Med sina 88 landslagsmål är Lotta Schelin Sveriges bästa målskytt genom tiderna. Hon har de senaste åren varit en av landslagets ledande spelare och var bland annat tongivande när Sverige tog OS-silver i Brasilien 2016.

Hon fick sitt stora genombrott i Göteborg i början av 00–talet, vilket utmynnade i ett proffskontrakt med franska Lyon 2008. I Frankrike hade hon en lång och lyckosam proffskarriär som avslutades med Champions League-titeln våren 2016, innan hon flyttade hem till Sverige och Rosengård.