Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Schelin draftad <br>av Los Angeles

Två svenskor blev tingade i den internationella draften till den amerikanska proffsligan. Lotta Schelin hamnade i Los Angeles. - Roligt att man är med i de här sammanhangen, men just nu har jag svårt att uttala mig för jag vet egentligen inget om det, säger Schelin.
När den internationella draften till den amerikanska proffsligan, WPS, ägde rum natten till torsdagen, var det de brasilianska spelarna som var populärast. De sju lagen fick välja fyra spelare var och av totalt 28 spelare var tio brasilianskor.
Av de svenska spelarna var det bara två som blev draftade. Lotta Schelin, som numera är proffs i franska Lyon, valdes som 17:e spelare i tredje omgången av St Louis, men byttes sedan bort till Los Angeles. I fjärde omgången valde Chicago Malmös målvakt Caroline Jönsson.
- Det stämmer överens ganska bra med vad jag trott hela tiden, att det skulle bli max tre stycken. Det var inte en enda tyska eller norska som gick i första rundan. Jag tror att en-två svenskar kommer hamna där, säger svenska landslagets förbundskapten Thomas Dennerby.
En av anledningarna till att det var så få europeiska spelare i draften förklarar Dennerby på följande vis:
- Den spelstilen vi står för är ett starkt kollektiv. Där är det med individualister.
Lotta Schelin, som gjorde succé i OS, var i det närmaste förvånad när hon nåddes av nyheten:
- Jag hade inte en aning att de skulle ha en draft. Jag fick i princip bara veta att i efterhand det det blev Los Angeles.
Ska man tolka det som att det inte är särskilt stort?
- Nej, inte alls. Det är roligt att vara med i de här sammanhangen.
Hur ställer du dig till spel i USA?
- Jag har tidigare sagt att det alltid varit en dröm att spela där, men jag har precis flyttat till Frankrike så jag har svårt att ta ställning till det.
Den som valdes allra först i draften var brasilianskan Formiga. Hon hamnade i San Franciscolaget Bay Area. Engelskan Kelly Smith gick som tvåa och Umeås Marta valdes som nummer tre av Los Angeles. Linköpings brasilianska Daniela valdes som fyra och hennes förra lagkompis Cristiane gick som femma. AIK:s australiska Lisa de Vanna, valdes som spelare nummer 18 av Washington.
WPS startar i april nästa år med sina sju lag. Till 2010 kommer ligan att utökas med ytterligare tre lag. Thomas Dennerby har ännu inga större åsikter om den nya ligan.
- Det är svårt att svara på det innan den har kommit igång. Man får avvakta och se hur det sätter sig. Men för den enskilda individen är det bra, de får spela i en bra miljö med bra spelare.
På WPS hemsida kan man rösta på vilket lag man tycker lyckades bäst i den internationella draftrundan. Los Angeles, som fick Marta, Lotta Schelin, japanskan Aya Miyama och kinesiskan Han Duan, har en förkrossande ledning med nästan 44 procent av rösterna.
Den 6 oktober är det dags för nästa draftrunda där klubbarna får tinga övriga spelare, såväl inhemska och internationella.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.