Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Schön: "En hel karriär som går ut från hallen"

En kuban sparkade bakut. Fredrik Schön tappade greppet och gulddrömmen slank honom ur händerna. Sedan tappade han bronsmedaljen i karriärens sista match mot den regerande olympiske mästaren. – I min värld är det omöjligt att tappa en fyrapoängsledning. Även mot en olympisk mästare, säger en otröstlig Schön.

Fredrik Schön hade vänt ut och in på två före detta världsmästare på vägen till semifinal och varit en spark från final. Nu stod han ändå en match från en brons i 98-kilosklassen. Han var sex minuter grekisk-romersk brottning från sina drömmars mål.
Att få en OS-medalj.

Mötet med den regerande olympiske mästaren Ghasem Rezaei från Iran började lysande för svensken. Han tog två poäng redan efter en dryg minuts brottning och dominerade. Han ökade på till 4_0 innan halva matchen var brottad. Men den iranske rullningsexperten kom tillbaka när han fick parterröverläge. Två rullningar och det stod plötsligt 4–4.

Bronset till Rezaei tack vare att han tog matchens sista poäng. Schön står i historieböckerna som femma.
– Fredrik gör sitt livs insats här. Hur nära han var bronset? Hur nära var Lisa (Nordén) silvret i London? Det går inte att vara närmare. Man kan inte förlora ett OS-brons jämnare än så. Det gör ont i mitt hjärta, säger förbundskapten Mohammad Babulfath.

Otröstlig efter förlusten

Schön grät. Det som inte kunde hända hade hänt.
Och nu är karriären över.
– Det är en hel karriär som går ut ifrån hallen på något vis, med en purfärsk förlust i bagaget. Det är många blandade känslor när jag lämnar mattan, säger Schön.

– Visst, det är många som ställt frågan om jag kanske tvivlar på mitt eget beslut om att lägga av och om det finns möjlighet till en comeback. Men det jag känner, och som gör mig väldigt bestämd och säker på mitt beslut, är att den form jag här, räcker inte det till medalj vet jag inte vad som ska till.

Schön hade varit nära att få brottas om guldet i stället för bronset.
Men den 26-årige kubanen Yasmany Cabrera sparkade sig till final – och föll där mot armenske guldmannen Artur Aleksanjan.

Protest kostade gulddrömmen

Flera kubanska sparkar gjorde att Schön tappade det kopplade finalgreppet och förbundskapten Babulfath kastade protestmaskoten in på mattan utan att blinka. Klockan stod då på 4,53, en minut och sju sekunder kvar av semifinalen.
– Man får inte sparkas i brottning och han sparkas flera gånger. Det var därför jag protesterade och när den inte gick igenom fick kubanen poäng, förklarar Babulfath.

Efter en lång diskussion mellan de tre domarna så avslogs protesten, kubanen tilldömdes protestpoängen och vann med 2–0. En tröttkörd Schöns försök att anfalla den sista minuten var förgäves.

På väg mot bronsmatchen hade Schön slagit två tidigare världsmästaren, ungraren Balázs Kiss (5–3) i åttondelsfinalen och bulgaren Elis Guri (9–0) i kvarten
Ändå lämnar han Rio utan medalj.