Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/5

Scandinavium och Ullevi lyser blått på fredagskvällen

Under fredagskvällen lyste Ullevi och Scandinavium blått tillsammans med byggnader världen över.
– Att hjälpa till och uppmärksamma barnkonventionens dag känns helt rätt, säger Got events vd Lotta Nibell.

I slutet av september lyste Scandinavium och Ullevi rött som en del i en manifestation i 24 länder för att uppmärksamma evenemangsbranschens kris.

LÄS MER: Därför lyser Ullevi och Scandinavium rött

På fredagskvällen tändes arenorna upp igen – i annan färg och i en annan manifestation.

Den 20 november betyder barnkonventionens dag. Då kommer byggnader världen över lysa i blått, UNICEF:s och FN:s färg, bland annat centralstationen i Köpenhamn, den unika klippstaden Petra i Jordanien och presidentpalatset i New Delhi, Indien.

I Göteborg tänds Scandinavium och Ullevi upp på fredagskvällen.

– Att hjälpa till och uppmärksamma barnkonventionens dag känns helt rätt. Speciellt när ett av årets tema är barns hälsa och vikten av att barn rör på sig. Och ljus kan vi inte få för mycket av under dessa tider, säger Got events vd Lotta Nibell i ett pressmeddelande.

Svensk lag sedan i år

Den 1 januari i år blev barnkonventionen svensk lag och i år är första året som konceptet som kallas “Turning the World Blue" används i Sverige. Initiativtagare till konceptet är UNICEF (United Nations Children's Fund) och syftet med de blåa byggnaderna är ”att belysa de utmaningar som världen står inför när det handlar om barn och deras framtid”.

– Världens länder står inför enorma utmaningar när det handlar om att säkra alla barns rätt till god hälsa, utveckling och utbildning, När världen nu gör en omstart efter pandemin, måste barns behov sättas i centrum. I dag belyser vi att barn måste göras delaktiga i beslut som rör dem samt sättas i fokus för genomförandet av Agenda 2030, säger Pernilla Baralt, generalsekreterare UNICEF Sverige, i pressmeddelandet.

Arenorna kommer att lysa i blått till gryningen på lördag.

Fakta: Barnkonventionens dag

Infaller 20 november och firas i många länder för att det var den 20 november 1989 som FN:s konvention om barnets rättigheter antogs.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.