Veli-Matti Savinainen firas av lagkamraterna efter sitt 3–2-mål i VM-premiären mot Vitryssland.

Savinainen räddade tre poäng

|

Veli-Matti Savinainen räddade Finland från ett oväntat poängtapp i VM-premiären mot Vitryssland i grupp B i Paris. Tappara-forwarden gjorde 3–2 i numerärt överläge nästan halvvägs in i tredje perioden, ett mål som blev matchens sista.

Finland hade annars inlett med två mål – genom Sebastian Aho och Oskar Osala – på fem minuter i den första perioden. Men Vitryssland reducerade i mittperioden och utjämnade drygt fyra minuter in på den tredje perioden.

För Finland väntar närmast möte med värdnationen Frankrike på söndag.

Senare på fredagskvällen vann Kanada mot Tjeckien med 4–1. Ryan O'Reilly, tidigare lagkompis med Tre Kronors Gabriel Landeskog i Colorado, inledde målskyttet i första perioden och Mike Matheson ökade på till 2–0 tidigt i mittperioden. Tjeckien reducerade genom Lukas Radil 12.41 in i tredje perioden, men två minuter senare såg Tyson Barrie till att göra 3–1. Knappa minuten före full tid avgjorde Jeff Skinner i tom kasse.