Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sara hoppas hitta flytet inför EM

HANDBOLL: En skadefri Sara Eriksson är given i den svenska EM-truppen. Men Danmarks-proffset har haft knäproblem och nu återstår bara en vecka för att övertyga förbundskaptenen.
Sara Eriksson gör sin första säsong i världens bästa liga. Vägen dit har gått från Linköping via Team Eslöv och två år i norska ligalaget Gjerpen.
Niometaren har utvecklats till en genombrottsstark spelare med ett utvecklat spelsinne. Och hon behärskar de flesta positionerna på planen, men i Köpenhamn används hon nästan uteslutande på högernio, trots att hon är högerhänt. Och på den positionen har hon gjort succé under hösten.
- Jag fick en bra grund under åren i Norge. För mig var det helt rätt väg att gå via den ligan till Danmark. Det skiljer rätt mycket i kvalité, det finns betydligt fler bra lag i Danmark, säger Eriksson.
tvinades
Under november har hon inte kunnat spela alls på grund av ett ömmande knä. Läkaren beordrade en månads vila, men under World Cup i Danmark för snart två veckor sedan var hon tillbaka i träning. I dag och i morgon hade förbundskapten Ulf Schefvert tänkt matcha henne mot Polen i två träningslandskamper, innan truppen spikas. Men kvällens match är inställd på grund av dimma i Polen och även morgondagens match är i farozonen.
- Det här ändrar ingenting för Saras del. Hon har varit pigg och har sett bra ut på träning. Även Fanny Lagerström är tillbaka och det verkar som båda kan vara med som det var tänkt från början, säger Schefvert.
Eriksson har spelat de senaste två EM-slutspelen, Danmark 2002 och Ungern 2004. Med tanke på Sveriges blygsamma resultat där, 15:e respektive 14:e plats av totalt 16 lag, minns hon det med blandade känslor.
- Självklart är det en bra erfarenhet att man har varit med tidigare, men det var knappast speciellt roliga upplevelser. I Danmark blev det en total genomklappning, i Ungern hade vi kommit en bra bit på väg, men räckte ändå inte till. Det skulle vara himla roligt om vi kunde få visa vad vi kan nu när det är på hemmaplan också, säger Eriksson.
På högernio har Ulf Schefvert också Katarina Chrifi och Terese Krantz att välja på, men med tanke på att Eriksson även kan användas på vänsternio vill säkerligen förbundskaptenen få positiva besked i träningsmatcherna.
Och Eriksson är inte speciellt sugen på att ställas utanför EM-truppen.
- Det skulle vara extra kul att få vara med nu när det är på hemmaplan också, erkänner hon.
Om du jämför landslaget nu och för fyra år sedan, vad skiljer?
- Vi är ett gäng som har hängt ihop länge, känner varandra väl och det ger trygghet. Vi har också växt till oss lite, fått bättre självförtroende och har ett rakare och renare spel. Personligen har jag fått en helt annan roll, då var jag mer ett komplement.
Vad gör du när du inte spelar handboll?
- Jag pluggar filosofi i Lund, fikar gärna med kompisar eller shoppar. Det är farligt för plånboken, men väldigt roligt.
Då trivs du rätt bra i Köpenhamn eller?
- Absolut, det är en kanonstad. Väldigt charmig trots att den är så stor.
Slutligen, vad tror du om Sveriges chanser i EM?
- Svensk damhandboll är bra, jag hoppas att vi kan visa det. Vi ska absolut ta oss vidare från gruppspelet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.