Sara Hagström ordnade svenskt VM-guld i orientering

Svensk ledning från start till mål. Och det var göteborgaren Sara Hagström som fick avsluta succétävlingen genom att springa in i mål som guldmedaljör.
– Jag har alltid drömt om att få stå överst på prispallen, säger en lycklig Hagström. Blev aldrig riktigt spännande

ANNONS
|

Med 55 sekunders försprång till Schweiz gav sig Sara Hagström iväg på den fjärde och sista sträckan på VM:s sprintstafett i Tjeckien. Hon hade vetat om att hon hade en plats i laget i flera veckor och kände sig redo.

– Jag hade förberett mig på alla olika typer av scenarion. Det här var drömscenariot – att kunna göra mitt eget lopp och inte bekymra mig om andra. Jag orienterar som bäst när jag får springa ensam, så det var superbra att jag kunde få det försprånget, säger hon.

Men det såg ut att kunna bli tufft. Vid den första mellantiden hade IFK Göteborg-löparen tappat åtta sekunder på Schweiz, samtidigt som Norge och Storbritannien närmade sig där bakom.

ANNONS

– Jag gjorde en liten krok på en kontroll och sprang fel och blev väldigt nervös. Men jag var förberedd på det och andades ut och gick tillbaka till min plan.

Men Hagström hittade rätt väg till den andra kontrollen och drygade ut mot samtliga konkurrenter. Sedan blev det aldrig riktigt spännande. Sara Hagström höll utan problem undan och kunde bärga sin första seniormedalj och Sveriges tredje VM-guld – på den tredje tävlingen.

– En fantastisk start. Det kommer vara lite svårt att ladda om nu men jag hoppas att jag får en boost, säger hon.

I mål var det svenska laget 26 sekunder före tvåan Norge, efter att lagkamraterna mött upp Hagström på upploppet med en svensk flagga och tillsammans sprungit över mållinjen.

– Jag är så stolt över att jag tog en plats i det här laget. Jag har sett upp till dem andra länge och det var häftigt att få vara en del av laget, säger hon och fortsätter:

– Det är lite som att jag inte känner mig hemma i laget.

Hur menar du?

– Jag har inte sprungit i Sveriges förstalag på VM tidigare så det är lite ovant.

Övriga svenskar i laget var Tove Alexandersson, Emil Svensk och Gustav Bergman.

ANNONS

På tisdag fortsätter VM med medeldistans.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS