Sanna och Jenny Kallurs nya satsning för den svenska folkhälsan

Systrarna Susanna, 39, och Jenny Kallur, 39, har avslutat sina elitkarriärer. Men tränar gör de mycket fortfarande. Nu vill de inspirera svenskarna att gör detsamma – och få bort något som de tror är ett stort problem för den svenska folkhälsan.
– Att få folk att träna är oerhört viktigt, för det ser svinrisigt ut bland svenska befolkningen, säger Susanna till Expressen.

ANNONS
|

De är några av de kanske mest folkkära idrottarna Sverige haft 2000-talet. När Susanna och Jenny Kallur sprang häck höll hela befolkningen tummarna. Susanna var den som blev mest framgångsrik. På meritlistan står bland annat ett EM-guld utomhus, VM-brons inomhus och ett världsrekord på 60 meter häck. Jennys meritlistan är inte fy skam den heller med ett EM-silver inomhus och flertalet SM-medaljer.

De berättar för Expressen att de är nöjda med när de avslutade sina karriären – Sanna 2017 och Jenny 2011. Det de saknar är dock träningslägren på varmare breddgrader i stället för i kalla och mörka Sverige.

Att just hålla i gång träningen under vinterhalvåret är svårt för många svenskar. Och för att få folk i rörelse har de nu startat en onlinetjänst där människor kommer att kunna träna ensamma fast ändå tillsammans.

ANNONS

– Att få folk att träna är oerhört viktigt, för det ser svinrisigt ut bland svenska befolkningen. Om inte ens vi skulle orka träna. Vem ska göra det då? säger Sanna.

Ville sudda ut träningshets

Hon fortsätter:

– Och vi ska inte sitta på några höga hästar, det här med att komma upp i 150 pulshöjande minuter i veckan, som är rekommendationen, det mäktar vi inte alltid med. Och då är vi ändå två personer som älskar att träna. Så man fattar att många inte orkar.

Jenny fyller i sin systers ord med att beskriva problem, utöver kylan och vintermörkret, som kan göra att folk hellre ligger på sofflocket än i löparspåret.

– Det finns en träningshets som gör att man tror att det kanske inte är fränt nog att gå på en medeljympa en onsdag kväll, och då struntar man i det. Det blir en tröskel och man tror att ”träning är inte något för mig”, att man inte känner sig välkommen. Så kan jag också känna, säger Jenny till Expressen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS