Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vänstersexan Loui Sand, 25, och handbollslandslaget reser på onsdag till Nantes för att spela EM i Frankrike. Premiären spelas på fredag mot Danmark.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sand: "Under valet ville jag inte åka hem"

Livet i Frankrike har fått Loui Sand att verkligen förstå hur bra Sverige är som land. Stoltheten över hemlandet fick sig dock en törn när Sverigedemokraterna ökade i årets val.

Handbollsstjärnan Loui Sand, 25, har aldrig varit rädd för att säga vad hon tycker och känner. Några dagar efter höstens riksdagsval uttryckte hon sin besvikelse över att Sverigedemokraterna ökat och blivit Sveriges tredje största parti. "SD:s värderingar skrämmer skiten ur mig och ni som röstar på dom likaså. Men ni stollar kommer aldrig att segra över oss som verkligen älskar det riktiga Sverige", skrev hon bland annat på Instagram.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Många av de röster som har lagts nu på SD det är nog bara för att folk inte har något hopp om regeringen. Och många gillar ju att klaga. Men vi har ju ett hur bra land som helst. Sjukvården är skitbra. Sedan behöver vi exempelvis mer resurser i skolan, men det vet vi ju om och jag tror att alla jobbar på det. Saker och ting tar tid, men folk har inte tålamod. De vill ha drastiska förändringar ibland, säger 25-åringen till TT under landslagets uppladdning inför handbolls-EM i Frankrike.

Fick ta Sverige i försvar

Det Sverige hon känner en stolthet över fick hon helt plötsligt ta i försvar när valresultatet kom på tal med en lagkamrat i det franska klubblaget Fleury Loiret, som hon gick till i somras efter en säsong i Brest.

Så var det. Och nu har väl folk inte alls en lika bra bild som innan av Sverige när det blev en sådan här katastrofgrej (valresultatet), som det faktiskt är.

Klimatet är hårt på sociala medier. Får du ta emot mycket skit för dina åsikter?

Egentligen borde jag få mer skit, men jag har inte fått så mycket skit. Det är ju inga sjuka värderingar jag har. Jag står upp mot rasism och står för allas lika värde – och att man ska fatta vilket bra land vi har.

Samtidigt tar hon naturligtvis åt sig av negativa kommentarer och blir ledsen, men dessvärre är hon även luttrad.

Man har ju vuxit upp med det också – den ständiga rasismen. Den finns där och den kommer förmodligen alltid att finnas där.

"En del av utbildningen i livet"

Hon anser att Sverige ligger 20 år före Frankrike i samhällsutvecklingen vad gäller exempelvis jämlikhet och sjukvård, men det har gjort att hon uppskattar Sverige ännu mer. Hon trivs dock nere på kontinenten – där har hon vuxit som människa.

Jag älskar att träffa människor och älskar att möta nya kulturer. Jag vet inte hur många muslimer, ortodoxa och katoliker vi har i mitt lag nu. Folk ber innan och efter matcher och har på sig de kläder de vill ha på sig. Sådant tycker jag är sjukt intressant – det är en del av utbildningen i livet.

Det sprudlar om vänstersexan Sand när hon pratar om sitt handbollsliv och tankarna på årets EM. När Sverige kliver in på fredag mot Danmark i Nantes gör den 25-åriga vänstersexan sin sjunde mästerskapspremiär i karriären.

Jag vet inte varför jag ser fram emot detta mästerskap så mycket, jag tycker bara att det ska bli kul på riktigt. Det ska bli genuint jävla roligt, säger hon och skrattar.