Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jessica Samuelsson, här under lördagens träningspass för landslaget i Arnhem, hyllas av lagkompisen Magdalena Eriksson (i bakgrunden): "Hon säger ibland att hon är trött, men det syns inte. Så jag tror inte på det."

Samuelsson redo att skapa rubriker

Hon spelar varje match. Men får nästan inga rubriker. Har vi missat att Sverige kanske har världens bästa ytterback?

Jessica Samuelsson är Sveriges anonymaste spelare sett till hur självskriven hon är. Linköpingsbacken är en av bara fyra spelare som har startat alla Sveriges landskamper i år, och hon är en av de första som Pia Sundhage och Lilie Persson tar ut i startelvan.

- Henne tar vi ut tidigt. Hon är en jätteviktig pjäs för oss och har varit med ända sedan vi tog över. Jag hade henne i U23-landslaget och då spelade hon ju också varenda jäkla match. Hon är briljant, säger Lilie Persson.

Saknar inte rubrikerna

Hon håller med om att få verkar ha uppmärksammat storheten hos 25-åringen, som enligt Persson håller yppersta klass.

- Det är en världsspelare, en av världens bästa ytterbackar. Det är sällan folk tar upp henne, men hon är en av våra viktigaste spelare.

Hon gjorde sin första A-landskamp i juni 2013 och har hunnit med ytterligare 49 matcher i landslagströjan sedan dess. Att hon sällan får rubriker trots sin givna roll i laget, tar hon lätt på.

- Äh, ytterbackar är väl kanske lite i skymundan. Det är väl mest de som gör mål och så som får de största rubrikerna. Men det gör mig ingenting, säger Jessica Samuelsson.

Bättre offensivt

Samtidigt känner hon att hon antagligen är i sitt livs form. Fysiskt har hon alltid tillhört toppskiktet i landslaget, men de senaste åren har hon också höjt nästan alla delar av sitt spel, säger hon.

- Det är svårt att sätta fingret på det, men det är nog bland annat erfarenhet, jag har blivit säkrare i mig själv. Sedan tycker jag att jag har tagit ett kliv offensivt också, jag är en bättre passningsspelare.

Våren med Linköping har varit stark. Laget toppar allsvenskan med endast en förlust och bara tio insläppta mål på elva matcher.

Jessica Samuelssons betydelse kan inte underskattas, säger Magdalena Eriksson, fram till lördagen lagkamrat i både lands- och klubblag (Eriksson är klar för spel i engelska Chelsea).

- Hon är världens bästa ytterback försvarsmässigt, utan tvekan. Jag har aldrig sett någon som kan hålla så rent på sin kant som Jessica kan. Hennes inställning är fantastiskt, hon är en sådan spelare som alla vill ha sitt lag – en otroligt lojal och hårt arbetande spelare med fantastisk fysik, säger Magdalena Eriksson.

Spelat forward

Defensivt känner sig Jessica Samuelsson helt trygg, där trivs hon med att ha ett stort ansvar också i landslaget. Men i EM vill hon visa att hon har utvecklat sitt offensiva spel.

Hon har lagt ner mycket tid på att träna inlägg, och på träningarna inför EM har hon under avslutsövningarna visat att hon också är en bra målskytt. Det har hon också visat i allsvenskan där hon under våren har gjort mål när hon har flyttats upp som ytterforward.

- Jag har varit lite forward, så jag har feelingen inne. Jag känner mig het, jag är i bra form. Jag vill bidra mer offensivt nu och det är väl den största utmaningen i landslaget. Jag vill vara med och skapa målchanser, säger Jessica Samuelsson.

TT: Är det dags för dig att få lite rubriker?

- Då får jag nog se till att göra något spektakulärt. Äsch, det gör inget om det är andra som får rubrikerna, det viktiga är att vi gör det bra som lag. Det är klyschigt, men så är det.