Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Johanna Bergqvist och hennes besättning får fortsätta sin resa mot VM-medaljerna. Bild: CARL SANDIN
Johanna Bergqvist och hennes besättning får fortsätta sin resa mot VM-medaljerna. Bild: CARL SANDIN

Samtliga svenska lag till kvartsfinal i matchracing-VM

Anna Östling och hennes besättning övertygade. Marie Björling Duells likaså. För Johanna Bergqvist blev det en lång kamp, men det skulle räcka hela vägen efter leverans i återkvalet. Nu är alla tre svenska lag klara för kvartsfinal i matchracing-VM i Lysekil.

Ja, medaljchanserna lever för de svenska besättningarna även efter att round robin och återkvalet är avklarat. Samtliga tre lag från hemmanationen tog sig vidare till kvartsfinalerna som inleds under fredagsförmiddagen.

Att Lucy Macgregor, Storbritannien, och hennes besättning skulle placera sig som etta efter round robin var knappat någon skräll. Inte heller att det franska laget med Pauline Courtois som skeppare tog sig vidare som näst bästa lag, men båda kommer de få se upp med Anna Östling, Marie Björling Duell och Johanna Bergqvist när det ska avgöras.

Anna Östling och hennes besättning tog åtta segrar på sina elva matcher under round robin och direktkvalificerade sig till kvartsfinalen. Marie Björling Duell noterade sju segrar vilket räckte för att bli fyra och sno den sista direktplatsen till kvartsfinalen.

För Johanna Bergqvist och hennes besättning skulle vägen till kvarten bli längre.

Laget slutade sexa efter att ha fallit på målsnöret och fick segla i återkvalet för att ta sig vidare till mästerskapets kvartsfinal.

– Det avgjordes ju i vår sista match i round robin att vi inte skulle gå vidare direkt till kvartsfinalen och då kändes det tungt, men nu efteråt känns det mer som en fördel eftersom att vi fick segla mer i lättare vind som det ska vara imorgon. Vi har verkligen varit ute på havet hela dagen idag, säger göteborgaren Johanna Thiringer som är med i Team Bergqvist.

Ja, för återkvalet gick som på räls för Team Bergqvist. Laget visade direkt att man var ett lag för kvartsfinalen och kunde ta sig vidare tämligen komfortabelt.

– Det ska bli spännande att se vilka vi får möta imorgon. Nu gick det ju ganska bra för oss i återkvalet så förhoppningsvis blir vi inte valda av de som varit bäst hittills, säger Thiringer.

Vad blir viktigast för er nu när det ska avgöras?

– Att vi behåller lugnet i båten. Ibland kan man göra saker som man egentligen inte tjänar på alls, så vi ska bara fortsätta som idag och sätta allting snyggt.

Hur långt kan det räcka?

– Vi försöker att ta det race för race och inte tänka så mycket på resultatet, men det är klart att man vill ha med sig en medalj hem och visa för mormor, säger Johanna Thiringer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.