Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Sävehofs Johanna Alm och Rasmus Overby på väg in till en träning i Partille.

Samboparet siktar mot SM-guld

Det är ovanligt att tränaren i ett elitlag är sambo med en av spelarna. Men Sävehof, som tog SM-guld i våras, tränas nu av Johanna Ahlms sambo Rasmus Overby.

De blev ett par när båda spelade i danska Viborg för sju år sedan – och hade var sin knäskada.

Johanna Ahlm blev spelklar och flyttade vidare till Esbjerg. Hennes danska pojkvän flyttade med, men en tredje korsbandskada tvingade honom att lägga sin egen spelarkarriär på hyllan. I stället hände något annat.

- Rasmus fick en fråga om han ville vara med i tränarstaben för vårt lag. Vi tänkte mycket fram och tillbaka tillsammans, och kom till slut överens om att han skulle tacka nej, berättar Ahlm.

- Men i efterhand ångrade vi oss, båda två. Och sa till varandra att om en sån chans dyker upp igen, så ska vi inte tveka.

"Får bli förbannad"

Nu är vi där. Johanna Ahlm flyttade hem från proffslivet till moderklubben Sävehof 2016. Sambo Rasmus Overby följde med till Partille, utanför Göteborg. Han har tränat klubbens utvecklingslag, och känner flera spelare i säsongens A-lag därifrån.

Overby har nu tagit över Sävehof efter Henrik Signell, som blivit förbundskapten på heltid efter flera år med dubbeljobb.

- Vi har tänkt igenom alla nackdelar och fördelar, säger Rasmus Overby om att ha sambon i laget.

- Vi är inte sambo på banan. Johanna kan bli förbannad på mig på en träning, det är okej. Det är en del av mitt jobb som tränare att vara lite på gränsen ibland. Man ska ha lov att bli förbannad på sin tränare. Det är en del av att spela handboll. Man vet att nästa vecka är det glömt, beskriver Overby.

Snack som stannar

Johanna Ahlm ger samma sorts bild, från sitt håll.

- Jag pratar skit i omklädningsrummet om Rasmus, om jag behöver det. Och det behöver man göra om sin pojkvän ibland, och även om honom som tränare. Det ska andra få göra också, och veta att det stannar där, säger Ahlm.

Men om tränaren vill ge sambon mindre speltid…?

- Jag tror inte det blir så jobbigt. Johanna har varit med så länge att hon vet själv när hon inte är bra, svarar Rasmus Overby.

- Ofta har man själv ganska bra koll på när man är dålig eller inte gör något 100 procent, säger Johanna Ahlm.

Sävehof, som dominerat svensk damhandboll i mer än tio år, kommer från en ovanlig säsong med sex raka förluster runt jul innan det till slut blev ett nytt SM-guld. Rutinerade Ida Odén sköt segermålet i finalen mot H65 Höör. Nu har Odén lagt av, medan skytten Julia Eriksson flyttat till Danmark.

Spela snabbare

De enda nyförvärven är återvändaren Tilda Olsson från Skövde och högernian Nina Dano, från Torslanda i allsvenskan.

- Tanken är att vi ska spela en snabbare handboll och få flera enkla mål. Vi har fantastiska förutsättningar att vara det fysiskt bäst tränade laget i Sverige, säger Overby.

Champions League ger säsongen extra krydda, även om Sävehof lottats mot svårt motstånd (Brest, Rostov, Köpenhamn).

- Vi har lagt på extra träningspass för att det krävs en helt annan fysik där, säger Johanna Ahlm.

Sävehof möter Kristianstad på bortaplan i torsdagens premiär.