Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tilde Johansson (v) och Khaddi Sagnia (h) under Nordenkampen 2019 – där den sistnämnde dessvärre drog korsbandet. Bild: JON OLAV NESVOLD
Tilde Johansson (v) och Khaddi Sagnia (h) under Nordenkampen 2019 – där den sistnämnde dessvärre drog korsbandet. Bild: JON OLAV NESVOLD

Sagnias sköna comeback: "Väldigt glad"

Första friidrottstävlingen på ett knappt år – då visade Khaddi Sagnia att hon är att räkna med inför vårens OS-spurt mot Tokyo. 6.67 innebar en lavinartad seger – men framför allt att Ullevi-hopparen fick de svar hon ville.
– Det känns jättekul att kunna visa detta för alla som följer mig och stöttar mig, säger göteborgaren.

Hon hade inte tävlat sedan den 10 februari 2019. Men när Khaddi Sagnia väl stod på startlinjen visade hon att träningen hemma i Göteborg givit resultat.

I sitt näst sista hopp i Quality Hotel Games i Växjö slog hon till med 6,67 – 42 centimeter bättre än tvåan Tilde Johansson, och bara 25 centimeter från det personliga rekordet.

667 centimeter är dessutom hela 21 fler än Quanesha Burks (USA) officiella världsårsbästa för 2020.

– Jag var väldigt glad över det. Det känns jättekul att kunna visa detta för alla som följer mig och stöttar mig, säger 25-åringen efter tävlingen.

Hon har varit långtidsskadad förut – men medger nu att lättnaden över att komma tillbaka aldrig varit större.

– Den här rehabiliteringstiden har känts som den längsta hittills … det har varit så himla tråkigt att se alla tävlingar gå förbi en. Samtidigt har rehaben gått väldigt bra och vi har följt planen, säger Sagnia.

Föga oväntat var trots allt inte placeringen det viktiga, även om det blev en storseger. Att detaljerna stämde och hoppandet kändes bra betydde så mycket mer.

– Precis. Det gäller ändå att kunna göra det vi har kört på träningen vi fokuserat på. Så min tränare är nöjd, jag är nöjd och nu ska vi ta med oss detta inför nästa tävling. Nu behöver jag fler tävlingar och mer motstånd!

Siktar mot Tokyo

Exakt när Khaddi Sagnia kommer vara tillbaka mot den övriga världseliten i tävlingssammanhang återstår dock att se.

– Det är inte hundra spikat än, men det kan vara klart inom en ganska snar framtid, säger Sagnia.

Faktum är ju att hon var anmäld till SM redan tidigt i höstas. Men comebacken blev alltså inte av redan då – även om det var nära.

– Saken är den att jag skulle ju tävla på SM, jag kände verkligen det. Men dagen innan vi skulle åka satt min tränare i bilen och frågade "ska du med?", och mitt spontana svar blev nej … det handlade inte om att det hade gått dåligt på träningen eller så, utan jag kände att jag vill ha fullt fokus på uppbyggnadsträningen. Du måste lyssna på dig själv i bland.

"Börjar se skillnaden"

Nu är siktet inställt mot Tokyo-OS i sommar – men än så länge har Ullevi FK:s hoppstjärna alltjämt en lång väg att vandra. Lördagens tävling var dock ett stort första kliv.

– Det gäller att slipa på de här små detaljerna som vi jobbar på varje träning. Men jag börjar se skillnaden på min hoppning nu jämfört med hoppningen tidigare. Så det är bara att öva på detaljerna och låta kroppen vara hel, säger Sagnia.

Det var alltså under ett häcklöpningslopp, den 10 februari 2019, som Sagnia ådrog sig den korsbandsskada som hållit henne borta från tävling fram tills nu. 25-åringen medger att allt fokus nu är på specialgrenen längdhopp – men hon utesluter samtidigt inte att häcklöpningen kommer tillbaka som tävlingskomplement.

– Det är inte helt stängt med andra grenar. Så länge längdhoppet får en positiv effekt av de andra grenarna så kommer jag göra det. Så det är inte säkert att jag slutar med det, resonerar stjärnan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.