Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sagnia byter ben och tar sats mot VM

Khaddi Sagnias senaste tävling var Finnkampen i september. Sedan var det dags att fixa både kroppen och knoppen. Och lära sig att hoppa med vänster i stället för höger ben.

Det gick inte som det var tänkt förra året. Redan i mars, på inomhus-VM i Portland, Oregon, drog 23-åringen på sig en lårmuskelskada och kom snett in i säsongen. Sjätteplatsen på EM i Amsterdam och den svidande 27:e-platsen i OS Rio de Janeiro var två tuffa misslyckanden.

Därför avslutande hon säsongen tidigt och valde dessutom att avstå innesäsongen. I stället gällde rehabilitering, rejäl grundträning och teknisk finslipning.

- Det gick lite upp och ned de första månaderna, inte alls som vi hade tänkt oss, men de senaste tre månaderna har varit väldigt bra och jag har kunnat köra på som det var planerat. Träningarna har gått jättebra och jag har mått bättre och det är skoj.

Byter hoppben

I vissa tävlingar i sommar testar Khaddi Sagnia att använda vänster fot i avstampet för att på sikt gå över helt till det. Allt för att skona det skadebenägna högerbenet.

- Jag fick ont i knäet i hoppbenet, jag kunde inte springa och hoppa ordentligt. Därför kommer jag att byta hoppben och det tar längre tid än man tror. Det är liksom inte bara att byta ben. Det krävs inte minst förberedelser mentalt. Det är där det svåra ligger.

- Många andra stora stjärnor har visat att det går. Det kommer att ta tid, men det är antingen det eller hoppa på det skadade benet och dra ned på karriären några år.

TT: Vilket ben hoppar du med på Bislett?

- Med höger, det vanliga. Senare under säsongen ska vi försöka få några tävlingar med vänsterbenet. Jag ska långsamt gå över till det, inte stressa. Jag känner när jag är redo. Vi får se hur det känns och det får ta den tid det tar.

Tuff kvalgräns

TT: Vad vill du få ut av säsongspremiären?

- Jag hoppas att kroppen är med och det känns bra. Just nu är jag mest glad över att det har gått bra i några månader. Det har höjt mitt självförtroende. Vi får se vad det blir. Hur det än går ska jag inte bli besviken utan fortsätta att jobba framåt, säger Sagnia.

Kvalgränsen till VM i London i augusti är tuffa 6,75 meter.

- Tre centimeter under mitt "pers", säger Sagnia med en förfärad min.

- Det är en svår gräns för alla, men mitt stora mål för säsongen är naturligtvis att komma till VM. Jag ska göra mitt bästa och så får vi se om det räcker.