Anders Christiansens mål räckte inte till segern för Malmö mot Vidi.
Anders Christiansens mål räckte inte till segern för Malmö mot Vidi.

Safari: "Ett riktigt dåligt försvarsspel"

Anders Christiansens läckra mål räckte inte till seger för Malmö FF i Champions League-kvalet. Vidi kvitterade till 1–1 efter ett försvarsmisstag och nu måste MFF göra mål nere i Ungern för att avancera.

ANNONS
|

I den 62:a minuten gjorde dansken Anders Christiansen en läcker överstegsfint, som gav honom öppen gata in i Vidis straffområde. Ett behärskat avslut senare och Malmö FF ledde med 1–0 i den tredje kvalomgången till Champions League.

- Det var skönt att få göra mål igen. Det var lång tid sedan jag gjorde mål. Skönt att få göra poäng i internationella matcher, men tyvärr höll det inte hela vägen, säger Christiansen, som kom tillbaka till MFF i somras efter ett misslyckat halvår i belgiska Gent.

ANNONS

"Vet inte vad som händer"

Där och då hade skåningarna ett ypperligt läge inför returen i Ungern på tisdag nästa vecka. Nio minuter senare var läget helt annorlunda. Det ungerska mästarlaget skickade upp en långboll som MFF-försvararna Lasse Nielsen och Behrang Safari inte borde ha haft några problem med. Men den rutinerade duon sjabblade och när Loic Nego fick bollen till skänks tackade han och tog emot genom att skicka upp 1–1 i nättaket bakom Johan Dahlin.

- Jag vet inte vad som händer. Det enda jag vet är att det blir nästan ett passivt försvarsspel från både mig och Lasse, säger Behrang Safari och fortsätter:

- Det är inget snack om saken. Jag och Lasse får ta på oss målet. Jag tycker att det är ett riktigt dåligt försvarsspel.

Med bortamålsregeln innebär 1–1-resultatet att MFF måste göra mål nere i Ungern.

ANNONS

- Vi spelade bra och vi kan bygga på vidare på mycket. Vi ska göra mål där nere, säger Christiansen bestämt.

Samma matchbild i Ungern

Vidi, som tidigare gick under namnet Videoton, var ett kompakt och fysiskt motstånd som satsade på att såra MFF i kontringarna. Allt som oftast hade Malmö koll på de offensiva attackerna och det var MFF genom sommarförvärvet Marcus Antonsson som hade de bästa chanserna till ett ledningsmål i den första halvleken.

- Det är inte lätt att skapa så mycket chanser när de är såpass duktiga defensivt, säger lagkaptenen Markus Rosenberg och fortsätter:

- De stängde ytor och pressade inte särskilt högt upp. Klart att det är surt med 1–1, men samtidigt känns det som att vi är det bättre laget.

ANNONS

Varken Rosenberg eller Christiansen tror att det kommer bli en förändrad matchbild i returen.

- Det räcker för dem att spela 0–0 – så jag tror inte att de kommer så mycket offensivt framåt, säger Anders Christiansen.

TT

Fakta: MFF:s väg till Champions League

Kval, första omgången:

10 juli: Drita, Kosovo–Malmö FF 0–3. 17 juli: MFF–Drita 2–0.

Andra omgången:

24 juli: Cluj, Rumänien–MFF 0–1. 1 augusti: MFF–Cluj 1–1.

Tredje omgången:

7 augusti: MFF–Vidi 1–1. 14 augusti: Vidi–MFF.

Om MFF går vidare till playoff – sista kvalsteget – väntar vinnaren i mötet Celtic–AEK Aten. Malmö börjar då hemma 21–22 augusti. Bortamötet avgörs 28–29 augusti. Förloraren i playoff är kvalificerat till gruppspelet i Europa League. Gruppspelet i Champions League inleds den 18–19 september.

Förlorar MFF mot Vidi väntar playoff till Europa League-gruppspelet. Då ställs Malmö mot vinnaren i mötet The New Saints, Wales–Midtjylland, Danmark. Malmö börjar i sådana fall hemma den 24 augusti. Returen avgörs 31 augusti.

Fakta: Facit för svenska lag i CL

Så här har det gått för svenska lag i Champions League (CL) de senaste åren:

2017–2018: Malmö FF. Förlust i andra kvalomgången mot Vardar.

2016–2017: IFK Norrköping. Förlust i andra kvalomgången mot Rosenborg.

2015–2016: Malmö FF. Gruppspel, sist i gruppen.

2014–2015: Malmö FF. Gruppspel, sist i gruppen.

2013–2014: Elfsborg. Förlust i tredje kvalomgången mot Celtic.

2012–2013: Helsingborg. Förlust i playoff mot Celtic.

2011–2012: Malmö FF. Förlust i playoff mot Dinamo Zagreb.

2010–2011: AIK. Förlust i tredje kvalomgången mot Rosenborg.

ANNONS