Så ser de svenska OS-kläderna ut i sommar – expertens betyg

OS i Paris närmar sig. Men hur ska egentligen de svenska idrottarna se ut?
Här är de första bilderna av de nya OS-kläderna från Uniqlo.
– Det är en retroflirt som känns trendig, säger Frida Zetterström, GP:s modeexpert och stylist.

ANNONS
|

Sedan 2019 är det Uniqlo som står för kläderna till den svenska OS-truppens idrottare – och samarbetet sträcker sig till över mästerskapet i Milano Cortina 2026.

I samband med OS 2021 var kritiken hård mot företagets design – när de svenska fotbollsdamerna spelade mästerskapet i en färg som såg ut som en neonfärgad reflexväst istället för gula tröjor.

– Jag är glad att vi slipper den extremt limegröna färgen. Det ser man ingenting av, säger stylisten Frida Zetterström.

Så här såg OS-tröjan för svenska landslaget ut år 2021 – och tröjan fick hård kritik för att se ut som en reflexväst.
Så här såg OS-tröjan för svenska landslaget ut år 2021 – och tröjan fick hård kritik för att se ut som en reflexväst. Bild: Fredrik Persson / TT

Till det här mästerskapet har Uniqlo gått tillbaka till lite mer neutrala färger. Tröjorna är vita, senapsgula, mörkblå, turkosa och babyblå.

– Min första reflektion är att Uniqlo har fått bättre ordning på färgerna. Det känns mer nordiskt reflekterande. Det känns stilrent, säger GP:s modeexpert Frida Zetterström.

ANNONS

Hon tillägger:

– Möjligen känns det väl sparsmakat på de delar av kollektionen som är avsedda för de ceremoniella delarna. Den känns väldigt clean och sportig. Nu är det förvisso ett sportigt evenemang, men genom åren har idrottarna varit väldigt uppklädda ibland. Så jag kan tycka att det är synd att det är så himla basic i år!

Är det inte lite husvagnssemester över overallerna?

– Haha. Möjligtvis kan man tycka det om kläderna som står för de ceremoniella delarna. Samtidigt är det en viss retroflirt i det – som känns trendigt! Jag gillar att de kört med kraglösa jackor. Det känns modernt. De känns uppdaterade och coola. Men funktion tycks stå i första rummet – helt och hållet på bekostnad av ... det är inte så utsvävande direkt. Jag skulle ha önska lite mer lekfullhet eller flärd på den delar av kollektionen som exempelvis används vid invigning eller prisutdelning, säger Frida Zetterström.

Uniqlo är ett gigantiskt japanskt klädmärke – ett av de tre allra största klädbolagen i världen (H&M och Inditex är de andra). Märket har 2 700 butiker världen över – och tre ligger i Sverige.

Stefan Olsson, paralympisk legendar och medaljör i rullstolstennis
Bild: Uniqlo

Den här OS-kollektionen består dessutom till stor del av återvunnet material.

ANNONS

– Det är intressant och efterlängtat att man äntligen plockar in hållbarhetsaspekten ordentligt. En stor del innehåller ju återvunnet material – och det känns bra, säger Frida Zetterström.

Inga skavsår det här mästerskapet?

Dessutom ser modeexperten en fördel i att Uniqlo fått jobba med flera svenska OS-kollektioner.

– När det gäller kläder och olympiska idrottare så är funktion absolut nummer ett. Förhoppningsvis har man lärt sig under ett samarbete som pågått under flera kollektioner – så att det är det bästa tänkbara för atleterna. Det får man ändå hoppas!

Vid OS 2021 klagade ju exempelvis gångaren Perseus Karlström på att linnet gav honom skavsår – och den gången var det Puma som tillverkade just linnet för friidrottarna.

– Det är i allra högsta grad relevant! Uniqlo är kända för just materialinnovation – och deras tyg airism är superlätt. Det känns som om det är väldigt kompatibelt med vad som krävs i värmen som blir i Paris, säger Frida Zetterström.

LÄS MER:OS-tröjorna som väcker känslor: ”En gåta”

LÄS MER:Här är de svenska OS-kläderna

ANNONS