Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sören Norberg bakom hästen Blixten Pellini i Elitloppet 1995.  Bild: BILDBYRÅN
Sören Norberg bakom hästen Blixten Pellini i Elitloppet 1995. Bild: BILDBYRÅN

Sören Norberg är död – blev 73 år gammal

Sören Norberg är död. Travprofilen blev 73 år gammal.
– Han har haft en stor betydelse för travsporten, säger journalisten och travexperten Lennart Persson.

En av de stora inom Travsverige har gått ur tiden. Sören Norberg var en erkänt skicklig tränare, som även var kusk och uppfödare. Journalisten Lennart Persson har haft en yrkesmässig relation med Sören Norberg i många år.

– Han hade en väldig förmåga att ta fram unga hästar, tidiga stjärnor. Han tränade hårt med hästarna, kanske hårdare än någon annan. Sedan var han en riktig hästkarl, som förstod hästens intentioner och var ett med hästen. Det var därför han nådde stora framgångar, säger Lennart Persson.

Var tränare hos ”Skrot-Kalle”

Sören Norberg kommer från Skelefteå från början. Han blev sedan travtränare hos travlegendaren Karl Adolfsson, även känd som ”Skrot-Kalle”, vid Eda nära norska gränsen. Där fick Sören Norberg , innan han gav sig av för att bli tränare på egen hand.

På Axevalla höll Sören Norberg till i många år, och där fick han framgångar med hästar som Junior Lobell, Dan Holmbo och Gunga.

– De hade en trio på Axevalla som tillhörde eliten i Sverige, med Sören, Bosse Näslund och Roger Grundin, berättar Lennart Persson.

”Haft stor betydelse”

Senare var Sören Norberg även tränare i Italien i många år. På ålderns höst flyttade han hem till Sverige, där han bodde i Ystad och var travtränare på Jägersro.

– Han har varit sjuk ganska länge, men blev bättre ett tag. Och då jobbade han en del i stallet, innan det blev sämre igen.

Nu sörjer hela Travsverige Sören Norbergs bortgång.

– Han har haft en stor betydelse för travsporten, som tränare, uppfödare och kusk, säger Lennart Persson.

Själv har Lennart Persson haft en mångårig relation med Sören Norberg, när han har bevakat trav som journalist. De har haft mycket med varandra att göra genom åren.

– Vi hade en bra relation. Han var alltid lätt att handskas med och sa alltid vad han tänkte och tyckte. Om han var förbannad sa han ifrån. Han var tydlig i allt han gjorde.

Han hade haft cancer under en lång tid, men har kunnat leva med sjukdomen länge. Men mot slutet blev sjukdomen allt sämre och 73 år gammal har nu Sören Norberg gått ur tiden.

– Det är en person jag kommer sakna. Väldigt tråkigt att han inte finns mer, säger Lennart Persson.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.