Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Leo Borg är en av Sveriges stora tennistalanger på herrsidan. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT
Leo Borg är en av Sveriges stora tennistalanger på herrsidan. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Söderlings plan: Slussa in Borg i DC-laget

Robin Söderling öppnar redan för en förlängning av sitt tvåårskontrakt som svensk Davis Cup-kapten.
Den tidigare tennisstjärnan vill förädla talanger – som Leo Borg.
– Han är absolut en av två, tre spelare som är mest intressanta för att slussas in i Davis Cup-laget, säger Söderling.

Vid årsskiftet tillträdde Robin Söderling som ny kapten för Sveriges Davis Cup-lag. Men den tidigare stjärnspelaren, som högst rankad fyra i världen, har inte haft någon enkel start på sitt nya jobb som sammanfallit med utbrottet av det nya coronaviruset.

– Det har varit väldigt speciellt. Det har blivit väldigt lite med Davis Cup-kaptensjobbet och tennisförbundet på grund av omständigheterna med corona. Det är ju inte så optimalt, säger han.

Långsiktig horisont

Trots pandemin har 35-åringen från Tibro i Västergötland, som nu bor i Stockholm, fått mersmak för kaptensjobbet hos Svenska tennisförbundet som han kombinerar med ett eget företagande. Hittills har han lett Sverige i en match, 3–1-seger mot Chile på hemmaplan i mars, som tog laget till det planerade slutspelet i november.

Vad är din horisont som kapten?

– Jag tycker att det är superkul och håller gärna på med det här så länge jag får. Jag tycker att det är roligt och känner att jag har något att bidra med. Kontraktet med förbundet är på två år, men jag börjar redan titta på de bästa juniorerna för att se om de kanske om tre, fyra eller fem år är redo för Davis Cup-laget, säger Robin Söderling.

"Viktigt för mig"

I februari proffsdebuterade Leo Borg i en turnering i Bergamo, Italien, på Challengertouren, steget under ATP-touren. DC-kaptenen har redan ögonen på legendaren Björn Borgs snart 17-årige son och när Söderling besöker dubbelspelaren Markus Eriksson i Göteborg den här veckan väntas Borg också vara med och träna, precis som några andra toppjuniorer.

Ser du honom (Borg) som aktuell?

– Inte för Davis Cup-laget så som det ser ut nu. Visst, det är ett tag kvar till november men nej, spelmässigt är han inte där än för att ta en plats. Men han är absolut en av två, tre spelare som är mest intressanta för att slussas in i Davis Cup-laget inom x antal år, säger Söderling.

LÄS MER: Leo Borg lämnar Sverige – för Nadal

Men det finns alltså fler.

– Måns Dahlberg är en kille som har gjort det riktigt bra, en spännande spelare. Han är född samma år som Leo (2003). Det är klart att det är viktigt för mig att hålla bra koll på de bästa juniorerna från 17–18-årsåldern – de som ska vara framtidens Davis Cup-lag. När vi kan börja jobba på riktigt sedan (efter corona) är tanken att jag ska lägga ganska så god tid på det också.

Robin Söderling är svensk Davis Cup-kapten. Arkivbild. Bild: Erik Simander/TT
Robin Söderling är svensk Davis Cup-kapten. Arkivbild. Bild: Erik Simander/TT

Robin Söderling

Född: den 14 augusti 1984 i Tibro (35 år).

Bor: Stockholm.

Gör: Sveriges Davis Cup-kapten i tennis och driver det egna företaget RS.

Blev proffs: 2001.

Slutade: 2015.

Bästa singelrankning: Fyra (2010).

Titlar: Båstad, Marseille, Rotterdam, Brisbane 2011. Paris, Rotterdam 2010. Båstad 2009. Lyon 2008. Milano 2005. Lyon 2004.

Inspelade pengar: Cirka 10,5 miljoner dollar, motsvarande drygt 103 miljoner kronor i nuvarande växelkurs.