Sågningen av draftettan: "Han var motbjudande"

Neil Yakupov, 26, valdes som etta i draften 2012 av Edmonton Oilers. Ett rejält felval skulle det visa sig och han har av The Athletic utsetts till "decenniets misslyckande".
–Han var provokativ, motbjudande och sur. John Lilley, en av våra scouter, slogs nästan med honom, säger Brian Burke, som var General Manager för Toronto.

ANNONS

Det brukar bli lyckade val.

Vanligtvis är den spelaren som går första i NHL-draften så välscoutad att klubbarna vet vad de får och spelarna brukar bli stora framgångssagor. Spelare som Connor McDavid och Auston Matthews tog NHL med storm direkt och har fortsatt att leverera på den absolut högsta nivån efter det.

LÄS MER: Förre Blåvitt-talangen sjuk i covid-19 – vårdades på intensiven: "Bad till Gud"

Värre blev det för Edmonton Oilers.

När klubben valde Neil Yakupov först i draften 2012 trodde klubben att man hade träffat rätt. Till en början såg det ut som att man hade gjort rätt val när Yakupov stod för en stark debutsäsong. Därefter floppade han dock totalt.

ANNONS

LÄS MER: Roberts plan – tillbaka till världseliten och Sävehof efter graviditeten

Sex år efter att han draftades som etta valde han att ge upp sin karriär i NHL och istället flytta hem till Ryssland och spel i KHL.

Efter den floppen har han av tidningen The Athletic utsetts till "decenniets misslyckande". En mindre smickrande titel får man ändå säga. Tidningen hävdar även att han är sämst av alla spelare som valts som etta i draften sedan 2010.

LÄS MER: Guldhjälten avslöjar – det här visste du inte visste om Blåvitts guldhjältar från 2007

En klubb som aldrig hade tänkt tanken på att välja Yakupov som etta i draften är Toronto Maple Leafs. I podcasten "Spittin’ Chiclets" berättar klubbens dåvarande General Manager, Brian Burke, om hur de såg på Yakupov och minns tillbaka på en intervju.

– Vi ville absolut inte ha honom. Hans draft-intervju med oss var det sämsta jag någonsin varit med om. Han var provokativ, motbjudande och sur. John Lilley, en av våra scouter, slogs nästan med honom i intervjun så det var inte någon bra intervju. säger Brian Burke.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS