Patrik Kittel, ryttare, arrangör och numera också medlem av Internationella ridsportförbundets dressyrkommitté. Arkivbild.
Patrik Kittel, ryttare, arrangör och numera också medlem av Internationella ridsportförbundets dressyrkommitté. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Så vill Patrik Kittel utveckla dressyren

Patrik Kittel brinner för sin sport. Nu får han en möjlighet att sätta lite eld i baken på dressyrens främsta makthavare. Landslagsstjärnan utsågs nyligen till medlem i Internationella ridsportförbundets dressyrkommitté.
– Jag vill göra sporten mer intressant för publik, för ungdomar, säger han.

ANNONS

I dressyrkommittén sitter Kittel på ett mandat över fyra år, till 2023. Han valdes in som representant för tävlingsarrangörerna.

– Det är en rolig position, men också en mycket ansvarsfull position. Jag tror jag har många innovativa idéer om hur vi, med enkla medel och utan att ta bort konceptet på dressyr, ska kunna förbättra tävlingssituationen, säger han.

TT: Vad har du för tankar där?

– Jag har tankar kring att göra kortare koncept, dela upp det lite. Jag vill också förenkla världsrankningen, så att det blir lite mer tryck på den. Nu kommer den en gång i månaden. Jag tror att man kan ha den mer levande.

ANNONS

Vill ha färre deltagare

Kittel ser helgens Top 10 i Friends arena som ett exempel på en tävling som fått genomslag och god respons. Som initiativtagare och arrangör talar han i egen sak, men han tror på tävlingar med färre deltagare och av högre klass.

– Just tävlingsmomentet är viktigt och att man som publik får lite mer bakgrundsinformation om ryttarna. Att möta publiken tror jag är viktigt. Jag tror också att man kan göra som fotbollen och ha olika serier på elittävlingar, säger han.

TT: Får du gehör för de här tankarna bland dina kollegor?

– Jag tror att det är viktigt att man som organisatör av en tävling – det är den rollen jag har – frågar de aktiva vad de tycker. Jag vet att vi alla vill driva mot en bättre, mer spännande sport utan att förlora grunden som är en fantastisk kommunikation mellan ryttare och häst. Vi ska förädla sporten, göra det lite smartare så att vi hänger med vår tid.

Tar upp skyddad rankning

TT: Vad skulle du främst vilja genomföra omgående?

– Spontant säger jag världsrankningen. Nu får man mer poäng om man rider världscup och mindre på andra tävlingar. Jag skulle vilja införa att du får mer på mästerskap och sedan lika många poäng i övrigt. Att göra världsrankningen snabb, simpel och enkel att förstå.

ANNONS

TT: Hur ser du på någon form av skyddad rankning, vid skada eller graviditet?

– Jag tycker att man ska kunna återinföra en sådan vid graviditet. Det är något som jag kommer att ta upp.

Kittel har i många år varit en av de mest drivande ryttarna kring dressyrens utveckling.

– Den glöden kommer jag nog alltid att ha, säger han.

Tävlar på Well Done

I helgen ska han leda den till sadeln. Med Well Done utmanar Kittel delar av världseliten i hästshowen.

– Jag vill alltid lyckas. Det är därför vi tävlar. Det är mycket för mig som arrangör, men jag släpper det när jag blir tävlingsryttaren Patrik Kittel.

Med Well Done satte Kittel personbästa (78,261 procent) i grand prix vid EM i Rotterdam i augusti.

– Hon är en fantastisk häst, men hon är också väldigt känslig. Det är en risk att ta henne hit. Går hon som på träning, kan hon slåss i toppen. Jag vet vad hästen har. Hon kan slå alla, men blir hon spänd och rädd kan det gå mycket snabbt nedåt.

– Men ska du vara med här och slåss om en topplacering måste du ha din bästa häst, säger Patrik Kittel.

Henrik Skiöld/TT

Isabell Werth/Weihegold, Tyskland

Jessica von Bredow-Werndl/Zaire, Tyskland

Helen Langehanenberg/Damsey, Tyskland

Cathrine Dufour/Cassidy, Danmark

Patrik Kittel/Well Done, Sverige

Therese Nilshagen/Dante Weltino, Sverige

Emmelie Scholtens/Desperado, Nederländerna

Antonia Ramel/Brother de Jeu, Sverige

Anne Meulendijks/Avanti, Nederländerna

Michelle Hagman Hassink/Chagall, Sverige

ANNONS