Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Så var Sveriges OS

OS i Sydkorea är över och Sverige har sett till antal medaljer gjort sitt bästa vinter-OS någonsin.

OS i Pyeongchang är över och Sverige gjorde ett rekordbra mästerskap sett till antal medaljer. Den svenska truppen kammade hem 14 medaljer. Även i Turin 2016 kom svenskarna hem med 14 medaljer och i Sotji 2014 blev det 15 medaljer, men bara två guld. Sju guld, sex silver och ett brons gör årets olympiska spel till de mest framgångsrika någonsin för de svenska olympierna, sett till medaljskörden.

LÄS OCKSÅ: Nej, det här var inte alls Sveriges bästa OS någonsin

Det hela inleddes med Charlotte Kallas guld på skiathlonen och avslutades med Stina Nilssons överraskande brons på tremilen.

Det fanns stora förhoppningar på svenska medaljer i freestyle-grenarna, med Henrik Harlaut och Jennie-Lee Burmansson i slopetyle och Sandra Näslund i skicross som de största hoppen. Men när spelen summeras tog inte Sverige en enda i medalj i freestyle-grenarna.

Desto mer glädjande var de svenska framgångarna på skidskyttestadion. Dit kom svenskarna med låga förväntningar och lämnade med fyra medaljer, två guld och två silver.

LÄS OCKSÅ: Utklassning – tänk om Sverige varit jämställt också

Av Sveriges 14 medaljer togs tio av kvinnor och fyra av män och de svenska kvinnorna toppar efter spelen damernas medaljliga. I den totala medaljligan slutar Sverige på en sjätteplats.

Flest medaljer i den svenska truppen tog Charlotte Kalla och Stina Nilsson med fyra vardera. Även Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson åkte hem med mer än en medalj om halsen då de tog två medaljer var.

Kolla bildspelet för att se alla svenska medaljörer.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.