Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skicrossåkaren Sandra Näslund. Arkivbild.
Skicrossåkaren Sandra Näslund. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Så tas skicrossåkarna hem från Ryssland

OS-mästaren Sandra Näslund kunde ha säkrat världscupsegern i helgens tävlingar i Ryssland.
Men sedan Ryssland invaderat Ukraina väljer Sverige att bojkotta tävlingarna – och efter flera varv har resan hem till Sverige ordnats.
– Förhoppningsvis är de i Stockholm på lördag eftermiddag, säger Tommy Eliasson Winter, alpin chef vid skidförbundet, till TT.

Tidigt på torsdagen meddelade Rysslands president Vladimir Putin att invasionen av Ukraina inletts. Därefter har de mörka rapporterna om strider och granateld avlöst varandra, och under torsdagseftermiddagen uppgav ukrainska myndigheter att ryska styrkor har gått in med stridsvagnar i Kievregionen.

Omvärlden har med emfas fördömt Rysslands agerande.

Parallellt med det ska en världscuptävling i skicross hållas i ryska Solnetjnaja Dolina i helgen – och på plats är förutom OS-mästaren Sandra Näslund och de andra i det svenska landslaget, en rad andra landslag, som flög direkt från OS i Peking.

Skicrossåkarna befinner sig långt från Ukraina rent geografiskt och de första buden från det svenska skidförbundet var att Näslund och de andra svenskarna skulle tillåtas att tävla.

Men sedan meddelade det svenska skidförbundet att man bojkottar alla skidtävlingar i Ryssland – med omedelbar verkan. Vilket inkluderade skicrossåkarna.

– Det är en stor markering, sade Skidförbundets ordförande Karin Mattson till TT.

Bad UD om hjälp

Då fick det svenska skidförbundet börja undersöka möjligheterna att ordna en säker hemresa för skicrosslandslaget. Förbundet bad därför UD om hjälp och råd inför hemresan.

– Vi är inte experter på säkerhetsfrågan, vi är rena lekmännen, så vi måste ha deras hjälp för att bedöma situationen, sade Mattsson.

– De ledare som är där borta och har ansvaret, de bär en stor börda. Det är ingen avundsvärd situation, sade Mattsson.

Och på torsdagskvällen hade man så hittat en lösning.

– Det viktigaste för oss var att hitta ett säkert sätt att få hem åkare och ledare. Just nu har vi en lösning på lördag morgon med en massa kringelikrokflygresor runt Europa. Förhoppningsvis kommer de till Stockholm på lördag eftermiddag eller kväll, säger Tommy Eliasson Winter, alpin chef vid skidförbundet, till TT.

– Det blir lite olika byten. Och det blir två olika rutter för ledare och aktiva. Det blir en jobbig flygdag, men de kommer hem i alla fall.

Ygeman hörde av sig

Tommy Eliasson Winter säger att man fick bra stöd av såväl UD som av idrottsminister Anders Ygeman.

– Ygeman hörde av sig: "Jag hörde att ni sitter fast i Ryssland". Sedan gav han lite olika kontaktuppgifter till olika personer. Det var väldigt tacksamt, säger han.

TT: Är det andra landslag som är i samma båt som Sverige?

– Jag tror att Tyskland och Frankrike var inne på samma spår. Men det beror ju på vad man har för förutsättningar att ta hem människor.

– Det är en sak att känna att man gör rätt – en annan sak att veta hur man ska lösa den praktiska situationen.

Försökt samtala med Fis

Svenska skidförbundet har de senaste veckorna försökt att övertala Internationella skidförbundet (Fis) om att flytta tävlingarna, men utan resultat. Därför väljer man att inte låta skidåkarna delta – varken nu eller i längdskidornas världscupfinal som är planerad att arrangeras i ryska Tiumen den 18–20 mars.

Under torsdagsförmiddagen meddelade Fis för den österrikiska nyhetsbyrån Apa att man genomför skicrosstävlingarna som planerat, eftersom området i Ryssland där tävlingarna hålls inte är direkt påverkat av konflikten.

I helgen skulle Näslund ha haft möjlighet att säkra totalsegern i världscupen.

TT har sökt Sandra Näslund, som valt att inte låta sig intervjuas.

Fakta: Större tävlingar och matcher i Ryssland i vår

25-27 februari: Skicross, världscupen, Solnetjnaja Dolina.

18-20 mars: Skidor, världscupen, Tiumen.

18-20 mars: Backhoppning, världscupen, damer, Nizjnij Tagil.

24 mars: Fotboll, VM-playoff, herrar, Ryssland–Polen, Moskva.

25-27 mars: Backhoppning, världscupen, damer, Tjajkovskij.

29 mars: Fotboll, VM-playoff, herrar, Ryssland/Polen–Sverige/Tjeckien.

27 mars-3 april: Bandy, VM, herrar, Syktyvkar.

28 maj: Fotboll, Champions League, herrar, final, S:t Petersburg.

Rättad: I en tidigare version förekom en tävling som är inställd. Den är nu bortplockad.