Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En utbyggnad av skidanläggningen i Kviberg kan bli verklighet. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Så ska skidförbundet göra Göteborg till skidstad

Svenska Skidförbundet arbetar för att göra längdskidåkningen mer tillgänglig över hela landet. Bland annat finns idéer om att bygga en utomhusslinga med snögaranti i Kviberg.
– Det är inte bara på ett idéstadium. Det är något vi verkligen hoppas kunna genomföra, säger Ola Strömberg på Svenska Skidförbundet.

Svenska Skidförbundet genomförde i våras ett omfattande analysarbete kring hur man skulle kunna utveckla längdskidåkningen i Sverige. En av slutsatserna handlade om att tillgängligheten var väldigt avgörande för att få fram nya talanger.

Bland annat hoppas man kunna komplettera skidanläggningen vid Prioritet Serneke Arena med en utomhusslinga med snögaranti från 1 december till 31 mars.

– Det är inte bara på ett idéstadium. Det är något vi verkligen hoppas kunna genomföra. Sedan är det en del förhandlingar kring detaljplaner och så vidare med kommunen som ska genomföras innan allt är klart, säger Ola Strömberg som är tillförordnad längdchef och förbundsdirektör på Svenska Skidförbundet.

Snögaranti

Men går det verkligen att garantera snö i en stad så långt söderut?

– Det finns gott om tekniker för att se till att snön håller sig bland annat genom att förstärka och skydda för vind. Det går att genomföra, säger Ola Strömberg.

Som en del i finansieringen till satsningen mot storstäderna kommer Svenska Skidförbundet bland annat samarbeta med Prioritet Finans. Parterna har slutit ett avtal över de närmsta tre åren.

– Norge dominerar längdskidåkningen just nu och har ett enormt upptagningsområde. I Oslo åker man i princip skidor till jobbet. Skidåkning är en av de mest underhållande sporterna att följa på TV. Vi har möjlighet att skapa ett enormt intresse, säger Nils Wiberg som är vd på Prioritet Finans.

Storstäderna nyckeln

Förhoppningen är att även Stockholm och Malmö snart ska få bättre förutsättningar för längdskidåkning.

– Vi hoppas kunna göra stora satsningar längre söderut får att locka fler ungdomar till skidåkningen, säger Ola Strömberg.

Bland annat hoppas man kunna förbättra tillgängligheten till skidgymnasium.

– Det närmsta gymnasiet man har om man bor nere i Västsverige ligger i Torsby och det är långt för många att flytta.

Förutom att Göteborg är en stad med många invånare så finns det även andra faktorer som gör det till en möjlig framtida skidstad.

– Det finns redan en stark tradition från närliggande städer som Ulricehamn och Borås som fostrat många talanger genom åren, säger Ola Strömberg.

I nuläget finns ingen plan på när en eventuell utomhusslinga i Kviberg kan vara färdig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.