Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Så ska Leo Borg ta sig in i absoluta världseliten

Heter framtiden i svensk tennis Borg? Hur ska 18-årige Leo ta steget från lovande junior – till världsspelare som senior? Och hur stor är pressen av att heta just Borg?
– Leo är rankad 17:e i världen i tennis för att han är en grymt bra tennisspelare som gjort extremt bra resultat internationellt. Inte för att han är Björns son, säger agenten Nina Wennerström på Wesport.

För bara ett år sedan var det Måns Dahlberg från Påvelunds BTK som var den allra högst rankade svensken av världens tennisjuniorer. Den hårdslående talangen med den vassa forehanden var placerad som nummer 38 – och näste svensk var en viss Leo Borg på plats 111.

I dag är rollerna på världsrankingen ombytta.

Redan i mars hade Leo Borg avancerat 99 platser – hela vägen till plats nummer 12. I dag ligger han på plats 17, men lär kunna avancera uppåt i rankingen innan året är över. Närmast väntar dessutom spel på hemmaplan i Nordea Open i Båstad.

Måns Dahlberg? Ja, han har opererat handleden tidigare i våras – men är också bättre än i fjol och numera på plats 28 på världsrankingen. I januari var han till och med uppe på plats nummer 15.

Men vad var egentligen anledningen att Leo Borg avancerat så snabbt på världsrankingen – på så kort tid?

Är det tiden på Rafael Nadals tennisakademi på Mallorca? Eller är det bara mognad och utveckling som gjort resan möjlig?

– Den största anledningen är att Leo utvecklat sin fysik och blivit mer vältränad och rör sig väldigt mycket bättre på banan. Därtill har han utvecklat sin inställning och blivit mer professionell både på och utanför banan, förklarar Nina Wennerström.

Förra tennisproffset Nina Wennerström startade Wesport redan 2014 – och agentfirman har sedan dess vuxit rejält. Bild: ANDREAS L ERIKSSON
Förra tennisproffset Nina Wennerström startade Wesport redan 2014 – och agentfirman har sedan dess vuxit rejält. Bild: ANDREAS L ERIKSSON

42-åriga Nina Wennerström är Leo Borgs agent och själv gammal tennisspelare. Hon gjorde ett ärligt försök att slå sig in på WTP-touren och rankades 2001 som nummer 634 i världen.

Nina är dotter till det förra tennisproffset Eva Lundqvist (numera Wennerström), som redan 1969 nådde fjärde omgången i Franska öppna i Paris. Hon växte också upp med en egen tennisbana på gården i Strängnäs – och fick tennisen matad från allra första början.

Pappa Björn Borg, mamma Patricia Borg och sonen Leo Borg kommer till galapremiären för filmen Borg för fyra år sedan. I dag är 18-årige sonen Leo uppe som nummer 17 i världen – och lär klättra efter framgångarna under året. Bild: Claudio Bresciani/TT
Pappa Björn Borg, mamma Patricia Borg och sonen Leo Borg kommer till galapremiären för filmen Borg för fyra år sedan. I dag är 18-årige sonen Leo uppe som nummer 17 i världen – och lär klättra efter framgångarna under året. Bild: Claudio Bresciani/TT

Leo Borg har en känd pappa – en av världens bästa spelare genom tiderna. Kan pressen från föräldrars framgångar tynga ibland – eller hjälpa framåt?

– Jag tror absolut att det kan vara tufft som barn att känna att man har så stora skor att fylla, men vi har tillsammans med familjen Borg alltid varit måna om att fokusera på Leo som en egen person och spelare. Han är rankad 17:e i världen i tennis för att han är en grymt bra tennisspelare som gjort extremt bra resultat internationellt. Inte för att han är Björns son, säger hon.

”Inom nöjesbranschen kan det räcka långt att vara barn till kända föräldrar – inom sportens värld funkar det inte så”

Wennerström fortsätter:

– Inom nöjesbranschen kan det räcka långt att vara barn till kända föräldrar – inom sportens värld funkar det inte så. Inom sportens värld är det bara resultat som räknas och det finns inga genvägar till framgång. Extremt rättvist och tilltalande om du frågar mig.

Hur kan du som agent med tennishjärta och erfarenhet se till att Leo inte går på några minor ute i världen?

– En vanlig mina att gå på är att springa för fort, att man försöker ta genvägar och inte jobbar sig upp successivt på samma sätt. Wildcards är fantastiskt på många sätt, då det ger speciella möjligheter för spelare och det kan vara inspirerande och motiverande att få möjlighet att spela på de högre nivåerna – men då gäller det att det är rätt timing och att man kan mixa in tävlingar där man få spela mot jämnare motstånd och hantera högre förväntningar på resultaten, säger Nina Wennström.

Och det är många som har åsikter.

– I tennisvärlden är och kommer det alltid vara mycket folk som tycker – gör si, gör så – men Leo har gått sin väg och fokuserat på sin utveckling och hur han går tillväga på bästa sätt för honom. Det är en styrka att göra det och som nu börjar bära frukt, säger Nina Wennerström nöjt.

”Leo är en av få spelare som verkligen höjer sig i matcher och när det gäller. Han älskar helt enkelt att spela match”

Hon såg tidigt något i den unge spelaren – och kontrakterade Borg för två och ett halvt år sedan. Numera är det flera anställda på Wennerström-grundade Wesport som sköter Leo Borgs raketartade karriär.

Och det finns ett vapen som Nina Wennerström fastnade för.

– Leo har en unik matchmentalitet och är en av få spelare som verkligen höjer sig i matcher och när det gäller. Han älskar helt enkelt att spela match. Detta är en otrolig styrka och till skillnad från fysiska eller tekniska egenskaper är detta extremt svårt att utveckla om man inte har det. Wesport och Leo började jobba för 2,5 år sedan och det jag såg då var en vinnare.

Hon utvecklar:

– Det fanns otroligt mycket att utveckla fysiskt, men det är enklare att utveckla fysiska kvaliteter än vinnarmentaliteten som han har i blodet. Jag vet ingen som älskar att spela matcher så som Leo. Det är på match han är som bäst. Sedan har han jobbat otroligt medvetet med Sebastian Pisano för att utveckla fysiken och den Leo man ser på banan i dag är en riktig atlet; han är snabb, stark och orkar mycket. Det är hårt arbete som ligger bakom hans framgångar. Inget annat. Nu har Leo både mental styrka och fysik – och då kan man gå riktigt långt inom herrtennisen.

https://www.gp.se/sport/leo-borg-har-vunnit-sin-f%C3%B6rsta-titel-hyllas-av-pappa-bj%C3%B6rn-1.42207021

Vad krävs då för att nå tennistoppen i världen i dag?

Finns det ens ett enkelt svar på den frågan?

– Jag anser att det är väldigt komplext, det är oerhört många olika komponenter som måste klaffa – men givet den enorma konkurrensen och hur många otroligt bra spelare det finns så menar jag att det som är avgörande är det mentala och att man håller sig skadefri samt har spelglädje och att man mår bra, säger Nina Wennerström.

Leo Borg servar på Roland Garros i Paris under Franska öppna tidigare i år. Bild: Thibault Camus
Leo Borg servar på Roland Garros i Paris under Franska öppna tidigare i år. Bild: Thibault Camus

Stjärnagenten fortsätter:

– I vissa fall kan juniorer relativt snabbt slå sig in på proffstouren såsom Alcarez eller Musetti, men i andra fall så finns det också många ”late bloomers” som bara peakar lite senare när de växt till sig fysiskt och mognat och kanske fått möjligheten att träna i en bättre miljö till exempel. Det är helt klart en av de tuffaste sporterna i världen och likt andra sporter är det viktigt att ha ett team runt om dig som kontinuerligt jobbar mot samma mål, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.