Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: SEBASTIAN LAMOTTE
Bild: SEBASTIAN LAMOTTE

Så ska landslaget få ut max av Gulldén – trots skadan

Isabelle Gulldén, 29, och hennes fot har varit en osäkerhet inför EM-slutspelet. Nu berättar landslagsläkaren om planen för att få storstjärnan att klara hela mästerskapet.
– Foten kommer inte vara hundra procent på länge, säger han.

Hon har haft problem med både en vadskada och nu även en fotskada inför EM-slutspelet i Frankrike.

– Det här mästerskapet får ju en lite annan utgångspunkt än vanligt och det är klart att det är frustrerande, sa Gulldén till TT inför mästerskapet.

En skada som har oroat det svenska landslaget och förbundskaptenen Henrik Signell.

– Våra chanser att gå långt i EM hade försämrats en hel del om vi varit utan "Bella". Det är bara att hoppas att hon läker snabbt och får både träning och matcher innan det väl är dags, sa han till GP i mitten av oktober.

LÄS MER: Signell om första tiden som förbundskapten på heltid

Men med bara två dagar kvar till första EM-matchen mot Danmark har landslaget fått en hel del positiva skadebesked.

– Daniela Gustin fick en smäll mot huvudet för ett tag sedan och vi tog det lugnt med henne de första dagarna. Hon är helt återställd. Sen med Johanna Bundsen så har vi haft en plan där vi tagit det försiktigt. Hon gjorde en bra halvlek senast och mådde bra efter det, säger landslagsläkaren Hampus Luning.

LÄS MER: Sävehos plan – så ska klubben locka hem Gulldén

"Den kommer inte vara hundra procent"

Men den stora oron inför mästerskapet har som sagt varit Gulldén och hennes fot. En fot som var lite "trögstartad" när landslaget samlades.

– Hon hade väldigt ont i början. Nu har hon kunnat träna på lite och inte haft ont. Smärtan var inte jättefarlig efter förra matchen och under tisdagen var hon med och körde för fullt i en tvåtimmarsträning och det kändes bra i foten, säger Luning.

Är foten hundra procent nu?

– Den kommer inte vara hundra procent på länge ... men vi börjar närma oss. Tidigare var tanken att hon bara skulle spela i anfall och det var vår målbild. Men nu har vi även kunnat börja tänka försvar och att hon ska kunna spela fullt ut.

Med smärtstillande?

– Inga sprutor eller något sådant utan det är bara vanliga receptfria värktabletter. Hon behöver inte mer än det.

Så hon kommer kunna gå för fullt?

– Med viss reservation och att det är många matcher, ja. Men vi får ha en viss försiktighet men det ser bra ut nu. Sen kommer vi nog landa där att hon vilar dagen efter när vi har spelat. Med den här skadan kan du inte lägga handen på och veta hur det är. Det kommer vara precis så som hon känner och upplever smärtan. Vi kommer att få ta det dag för dag, säger Luning och fortsätter:

– Man kom in till den här samlingen med en viss ovisshet och allt var väl inte som vi hade hoppats men det har släppt nu.

Sverige grupp i EM-slutspelet

30 november:

Danmark (21.00)

2 december:

Serbien (18.00)

4 december:

Polen (18.00)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.