Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
"Det var skönt att få komma ut och värma, köra kvadraten eller spela gris", säger Kennet Andersson, VM-hjälte 1994, om uppladdningarna inför match.

Så ska Blågult ladda inför ödesmatchen

Havregrynsgröt, backgammon och lek med boll – eller isolering på hotellrummet. Inför ödesmatcher i VM är det viktigt att spelarna tillåts ladda upp på sitt eget sätt, säger experterna.

I dag avgörs Sveriges öde i fotbolls-VM. Motståndet heter Mexiko, ett landslag vars uppladdning inför VM kantades av skandalrubriker då det rapporterades om att flera av spelarna befunnit sig på en vild fest kort innan avresan till Ryssland.

Oavsett vad som är sant eller inte kring de mexikanska VM-förberedelserna är det ett faktum att laget har tagit full pott efter två matcher, och de svenska spelarna behöver vara på toppen av sina förmågor för att besegra Mexiko.

För det krävs goda förberedelser, inte minst vid matbordet.

- De behöver äta mat som de är vana vid, vilket landslagets nutritionist säkert har jättebra idéer kring, och dricka tillräckligt med vätska, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, till TT.

- De kan äta ganska mycket till frukost eftersom de spelar på eftermiddagen. Då blir det en måltid till, och det är den som kommer att behöva anpassas mer. Fotboll kräver uthållighet, så vi rekommenderar havregrynsgröt. Men kakfatet kan de låta stå till efter matchen.

Långa dagar

Förberedelserna sträcker sig även bortom de kulinariska.

Någon som vet hur det känns att slå ihjäl timmarna före en viktig VM-match är Kennet Andersson, spjutspets i truppen när Sverige tog brons i USA 1994.

- Dagen blir ganska lång när man väntar på den. Det var skönt att få komma ut och värma, köra kvadraten eller spela gris, eller spela kort och backgammon. Jag ville gärna göra saker medan andra i laget ville ha det lugnt och vara isolerade, säger han.

Enligt Andersson kan den mentala anspänningen och ansvarskänslorna vara större hos de något äldre spelarna i laget.

- 1994 var jag 26 år, så det var ganska lugnt. Det blev värre mot slutet av karriären, då kunde jag vara mer spänd inför en match.

"Inte jättemycket"

Kennet Andersson, som befinner sig på plats i Jekaterinburg för att se matchen, blev femmålsskytt i VM 1994. I årets VM står Marcus Berg fortfarande på noll mål, men det lär bli ändring på det snart, säger Andersson.

- I Marcus Bergs ålder vet man att målen kan komma precis när som helst om man bara gör rätt. Två matcher utan mål är inte jättemycket. Om man funderar för mycket och försöker göra någonting annorlunda minskar du chanserna att göra mål. Det är bättre att fokusera på att ligga rätt så lossnar det oftast.