Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lina Strand, Göteborg-Majorna OK, är ett stort hemmahopp inför SM-tävlingarna i helgen. Bild: PETER HOLGERSSON

Så ska 600 orienterare tävla – utan att trotsa förbudet

Förbudet på max 50 deltagare i allmänna sammankomster gäller fortfarande. Ändå ska över 600 orienterare komma till Nödinge på fredag för att tävla i SM.
En stor utmaning för OK Alehof.
– Det är ett väldigt speciellt arrangemang, säger Greger Olofsson.

Coronapandemin har lamslagit stora delar av idrotten och förbudet mot flera än 50 deltagare vid arrangemang har gjort att stora utomhusevenemang som Göteborgsvarvet och Stockholm Maraton har fått ställa in.

Men i SM i orientering blir av – och kvalet med drygt 600 löpare kommer att arrangeras av OK Alehof i Nödinge.

Så hur är det möjligt?

– Det är inte helt enkelt, nej. Det finns ju ett regelverk i ordningsstadgan, men det är inte särskilt bra anpassat efter orienteringstävlingar eller utomhusverksamhet. Det är 50 personer som gäller i alla lägen.

Det spelar med andra ord ingen roll hur stort tävlingsområdet är – något som fått representanter för flera stora motionslopp att kritisera nuvarande förordning.

– Vi är ju några hundra hektar här. Så vi kommer vara glesare i skogen än om man skulle ställa ut Sveriges befolkning över landet, konstaterar Greger Olofsson.

OK Alehof har fått vidta extrema åtgärder för att leva upp till kraven. Och man har fått göra det i rekordfart. Normalt sett har en klubb tre år på sig att förbereda för ett SM – den här gången tvingas man göra det med sju veckors varsel. Ändå känner sig Greger Olofsson säker på att man kommer att klara det, utan att bryta mot lagen.

– Det kommer inte att vara fler än 50 personer i vårt tävlingsområde samtidigt. Det löser vi genom att ha väldigt långt startdjup. Vi börjar nio på morgonen och slutar halv sex på kvällen.

Kommer plockas upp av bilar

Så vart ska alla som inte springer ta vägen?

– De får befinna sig överallt, men inte inom vårt arrangemang. Men det där är en svår fråga, och sådant vi har diskuterat med polismyndigheten. Vi har ingen arena som vi brukar, där man kan servera mat till löparna och annan service. Det finns inte. Utan de får hålla sig borta, säger Olofsson och fortsätter:

– De släpps av och går direkt till start. Och när de går i mål får de hämtas upp av bilar, och åka därifrån direkt. Och de ledare eller föräldrar som kör bilen får befinna sig på allmänna parkeringar någon annanstans. Så det är ett väldigt speciellt arrangemang.

Och det kommer att vara säkert ur smittsynpunkt?

– Ja, och vi kommer att jobba med marginaler så att vi inte överstiger gränsen. Vi har gjort noggranna beräkningar på det här och känner oss väldigt trygga med att vi inte kommer att riskera någon smittspridning, säger Greger Olofsson.

Finalerna i orienterings-SM kommer att arrangeras under lördag och söndag av Tolereds AIK (medeldistans) och Kungälvs OK (långdistans).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.