Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Så såg det ut senast OS arrangerades i Sverige

För 107 år sedan arrangerades OS i Stockholm för första och hittills enda gången. Ikväll vet vi om det händer igen år 2026 och därför har GP gjort en tillbakablick det "solskensolympiaden".

Det var i Berlin år 1909 som beslutet fattades. Det var Sverige och Stockholm som skulle stå som arrangör för sommar-OS 1912, tidernas femte olympiad.

Så blev också fallet och med anledning av det byggdes Stockholm Stadion som blev huvudarenan för OS. Mästerskapet skulle även komma att kallas "solskensolympiaden" på grund av det soliga och varma vädret som låg över Stockholm de här veckorna.

Totalt representerades 28 nationer och sporterna som olympiaden innehöll vid den här tiden var vattenpolo, tennis, skytte, simning, simhopp, segling, rodd, ridsport, brottning, cykling, dragkamp, fotboll, friidrott, fäktning, gymnastik och modern femkamp.

Sverige hade ett riktigt framgångsrikt OS sett till de idrottsliga resultaten. Totalt blev det 65 medaljer för värdnationen, varav 24 var av den ädlaste valören. Endast USA med 25 guld slog Sverige på fingrarna. Några framgångar som stack ut var bland andra Greta Johanssons seger i damernas raka simhopp. Johansson blev nämligen Sveriges första olympiska mästare i och med sitt guld.

Olympiaden bjöd även på en seger för den svenske skytten Oscar Swahn. Swahn var då 64 och 257 dagar gammal, vilket gör honom till den äldsta OS-guldmedaljören genom tiderna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.