Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sävedalens IF får drygt 85 000 kronor genom Gräsroten i år. Arkivbild: Elisabeth Alvenby.

Så mycket tilldelas länets ungdomsidrott

Drygt 9 miljoner kronor. Så mycket pengar får föreningar i Västra Götaland från Gräsroten i år. För Sävedalens IF betyder tillskottet i kassan att fler ungdomar får chans att ägna mer till åt fotboll.

När Svenska Spel delar ut pengar till ungdomsidrotten i landet via projektet Gräsroten får föreningar i Västra Götaland i år över 9 miljoner kronor. Av föreningarna som får mest pengar finns efter klubbar i allsvenskan och superettan Sävedalens IF. För föreningen är det ett viktigt tillskott i kassan.

– Det betyder jättemycket. Det är en bärande del, förutom medlemsavgifter, av våra inkomster som vi verkligen behöver, säger Anders Melander ordförande i Sävedalens IF.

Möjliggjorde satsning på tjejerna

Exakt vad pengarna ska användas till år är inte klart men tidigare har pengarna från Gräsroten möjliggjort en satsning på föreningens tjejer.

– Den här säsongen kunde vi skicka vårt damlag, som mestadels består av juniorer, på ett träningsläger som de inte varit på tidigare. Sen gick de och vann sin serie och blev uppflyttade en division, så det var ju väl investerade pengar. Annars är det ju ofta herrarna som får mest uppmärksamhet men här har vi verkligen kunnat satsa på damerna i år, säger Anders Melander och fortsätter:

– Sen har vi en tradition av att så många lag som möjligt åker till Eskilscupen i Helsingborg där vi är största föreningen som är med. Det är en sak som kostar mer vad varje medlem betalar för. Det är sådant vi försöker använda det här till.

Gräsroten är Svenska Spels satsning på idrottsrörelsen där alla kunder vid spel kan välja en eller flera föreningar som får vara med och dela på 50 miljoner kronor. Det är femte året man delar ut pengar genom Gräsroten och intresset växer.

– Fler och fler kunder är med och väljer hur pengarna ska fördelas och fler och fler föreningar är med och tar del av pengarna, säger Johan Söderkvist på Svenska Spel.

"Vill vara en klubb där alla är välkomna"

För Sävedalens IF betyder pengarna från Gräsroten inte bara satsning på damfotboll utan också att fler ska kunna spela fotboll i föreningen.

– Vi växer och får tyvärr börja säga nej i vissa åldersgrupper för att vi har ont om planer att spela på. Ju fler vi blir desto större krav ställs det på ekonomin och vi vill ha en klubb där alla är välkomna, säger Anders Melander.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.